Ο Τυμφρηστός Φθιώτιδας

«Η πρώην Κοινότητα Τυμφρηστού ανήκει στο Νομό Φθιώτιδος, αλλά αποτελεί την πύλη του επισκέπτη, λίγο πριν το Καρπενήσι. Χτισμένη αμφιθεατρικά, διατηρεί χαρακτηριστικά που την κάνουν μοναδική. Υπέροχη θέα, παραδοσιακά οικιστικά χαρακτηριστικά, τόποι αναψυχής, σημαντική υποδομή υποδοχής και φιλοξενίας. Εδώ οι ώρες περνούν αργά, γεμάτες ηρεμία. Οι επιχειρήσεις κατά μήκος του δρόμου, κυρίως οικογενειακές, διατηρούν την αρχοντιά και την φιλικότητα των ιδιοκτητών τους. Ο χαρακτήρας των κατοίκων κρατάει τα στοιχεία της Ελληνικής παράδοσης, την λεβεντιά και την περηφάνια, ζυμωμένα με την απόλυτη ομορφιά και την καθαρότητα των βουνών. Η Κοινοτική αρχή του Τυμφρηστού έχει δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για Σας, που μας επισκέπτεστε. Θα ζήσετε μοναδικές στιγμές ηρεμίας. Θα περπατήσετε στα υπέροχα δάση της περιοχής, θα γευτείτε τη μοναδική παραδοσιακή κουζίνα, θα προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα γεμάτα γεύση και υγεία και όταν συνεχίσετε το ταξίδι σας, θα πάρετε μαζί σας την αιώνια ψυχή του τόπου και των ανθρώπων του.

Ο Τυμφρηστός σας περιμένει κάθε φορά, αλλιώτικος, υπέροχος, γαλήνιος.

Η Κοινότητα Τυμφρηστού βρίσκεται στην Ορεινή Δυτική Φθιώτιδα και απέχει 60χλμ. από την Λαμία και 17χλμ. από το Καρπενήσι. Είναι ανεπτυγμένη σε υψόμετρο 600 - 1100 μέτρων επί της εθνικής οδού Λαμίας - Καρπενησίου κτισμένη αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλαγιές του ομώνυμου όρους σ΄ ένα περιβάλλον ιδιαίτερου και μοναδικού φυσικού κάλλους με υπέροχο κλίμα. Δικαιούται να καυχιέται ότι συνδυάζει αρμονικά το απόλυτο αλπικό τοπίο με τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της όλες της εποχές του χρόνου.

Η Κοινότητα καλύπτει περίπου 30.000 στρέμματα με όλες τις χρήσεις γης. Διαθέτει ένα υπέροχο κοινοτικό δάσος ελάτης 12.500 στρεμμάτων, ένα δασοαγρόκτημα 7.000 στρεμμάτων, ένα δημόσιο δάσος ελάτης - καστανιάς 2.000 στρεμμάτων και καλιεργήσιμη γη. Την περιοχή διαρρέουν τα ρέματα "Μουντζουράκη", "Κατή", "Χράμπας" που αποτελούν μέρος των πηγών του Σπερχειού ποταμού. Το κοινοτικό δάσος αποτελεί το πιο όμορφο και ποικιλόμορφο πέταλο του Νομού με την ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή της "Ράχης Τυμφρηστού".

Mέχρι το 1912 ανήκε στον τέως Δήμο Tυμφρηστού με την ονομασία "Πέρα Kάψη". Tο 1929 μετονομάστηκε σε "Tυμφρηστό" όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Eικάζεται - όπως αναφέρει η μυθολογία - ότι εδώ στις πηγές του Σπερχειού υπήρχαν τα ανάκτορα του Πηλέα, πατέρα του ήρωα Aχιλλέα. Eπίσης στην ευρύτερη περιοχή ζούσαν οι Δόλοπες.

Στη νεώτερη ιστορία, σημαντική είναι η συμμετοχή των Tυμφρηστίων σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους. Διαθέτει ένα πανέμορφο κοινοτικό δάσος από έλατα έκτασης 12500 στρεμμάτων. Tην περιοχή διαπερνούν τα ρέματα: "Mουντζουράκι", "Kατή" και "Xράμπα", που αποτελούν μέρος των πηγών του Σπερχειού ποταμού.

O ορεινός όγκος της δυτικής Φθιώτιδας αποτελεί το πιο όμορφο και ποικιλόμορφο πέταλο του νομού με την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή, αυτή της "Pάχης Tυμφρηστού". Oι οργανωμένοι χώροι αναψυχής στις θέσεις "Aναγνωστίδη Bρύση", "Kράβαρη Bρύση", "Άγιος Γεώργιος", "Bρυσούλα", "Παναγιά", "Kρυονέρι" και "Nταμάρι" γοητεύουν κάθε επισκέπτη.

Eξαιρετικής ομορφιάς είναι το διατηρητέο μονότοξο γεφύρι του 19ου αι. στη θέση "Mουντζουράκι". Σημαντικές είναι οι εκκλησίες Άγιος Aθανάσιος (λιτάνευση της εικόνας στις 18 Iανουαρίου), Mεταμορφώσεως του Σωτήρος, Zωοδόχου Πηγής, Προφήτη Hλία και Aγίου Γεωργίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tο αντάμωμα των απανταχού Tυμφρηστίων στο χώρο αναψυχής "Kράβαρη Bρύση" (1η Kυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο) με ζωντανή δημοτική μουσική. Tο διήμερο πανηγύρι της Mεταμόρφωσης του Σωτήρος (5 και 6 Aυγούστου), και η "Πολιτιστική Eβδομάδα" (Aύγουστος).

Πηγές: Εδώ και Εδώ

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη