Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Μεσαία Κάψη Φθιώτιδας


Ακολουθώντας τον κύριο οδικό άξονα Λαμίας – Καρπενησίου, ο επισκέπτης μπορεί να σταματήσει για καφέ ή φαγητό στα Χάνια Πλατανιά και Πανέτσου ή να κοιμηθεί στο μαγευτικό Ξενώνα «Λιόγερμα» στο Χωριό Μεσαία Κάψη (υψ.500,Κατ.62). Μικρό χωριουδάκι, με αρχιτεκτονικό σχέδιο μέσα στο πράσινο βουτηγμένο, με το κλειστό Δημοτικό σχολείο (1957), την κεντρική του πλατεία με την πετρόχτιστη βρύση, με το μεγάλο γέρικο πλατανόδασος, όπου φωλιάζει κάθε είδους πτερωτού. Στις ανατολικές υπώρειες κυλούν τα γάργαρα και ολοκάθαρα νερά του Σπερχειού, ενώ στο βουνό απέναντι ο κυνηγός θα βρει αγριόχοιρους, ζαρκάδια, μπεκάτσες και φάσες για να ικανοποιήσει το πάθος ή το άθλημά του. Από το Χάνι του Πλατανιά ακολουθώντας τον δεξιό ανηφορικό δρόμο ο επισκέπτης ανεβαίνει στα χωριά της Ανατολικής πλαγιάς του Βελουχιού.
Πρώτα το Δάσος της βαλανιδιάς και στη συνέχεια το ελατόδασος μας φέρνουν στη Μεγάλη Κάψη (υψομ.860,Κατ.199) χωριό με πλούσια ιστορία και αρκετά μεταβυζαντινά. Οι εκκλησίες Αγία Τριάδα τρίκλιτη βασιλική (1749) με το παραδοσιακό «χοροστάσι» της και η Παναγία μας γυρίζουν πίσω στα 1695 όταν ο εξωμότης Λυμπεράκης Γερακάρης από τη Μάνη έκαψε το παλαιότερο κεφαλοχώρι, ένα χιλιόμετρο περίπου νότια του σημερινού που ονομαζόταν «Μεταξάς» ή «Μεταξάδες» από το μετάξι που παρήγαγε. Στη συνέχεια έγινε η διάσπαση των κατοίκων και δημιουργήθηκαν τα τρία νέα χωριά: Πέρα Κάψη (σήμερα Τυμφρηστός), Μεσαία Κάψη και Μεγάλη Κάψη.

Εδώ στο ερειπωμένο σήμερα μοναστήρι του Αγ.Παντελεήμονα λειτουργούσε προεπαναστατικά και μετεπαναστατικά ελληνικό σχολειό με κορυφαίους και διαπρεπείς σχολάρχες. Το πάρκο του αειμνήστου πολιτικού Ευαγ.Καλαντζή δίπλα στο σπίτι του και το παραδοσιακό ταβερνάκι γίνονται ένας πνεύμονας ζωντάνιας για κάθε φυσιολάτρη που θέλει να χαρεί και να απολαύσει το βουνό μαζί με την οικογένεια του.
Στην κορυφή της Μεγάλης Κάψης και μέσα στα πανύψηλα ελάτια ξεφυτρώνει το «Δασικό χωριό». Ενα χωριό με 20 ξύλινα σπιτάκια με εστιατόριο και παραδοσιακή ορχήστρα, μπορεί να σας φιλοξενήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, κάνοντας τις διακοπές σας αξέχαστες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ