Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σταφύλι Sauvignon Blanc

Το Sauvignon Blanc είναι μια πρασινόφλουδη ποικιλία σταφυλιών που προέρχεται από την περιοχή του Μπορντώ της Γαλλίας. Το σταφύλι παίρνει το όνομά του από τη γαλλική λέξη Sauvage ("άγρια") και blanc («λευκή») λόγω της καταγωγής της ως αυτόχθονης ποικιλίας σταφυλιών στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές παραγωγής κρασιού παγκοσμίως, παράγει ένα τραγανό, ξηρό, και δροσιστικό λευκό καρπό και κρασί. Το σταφύλι είναι επίσης ένα συστατικό των διάσημων επιδορπίων κρασιών Sauternes και Barsac. Το Sauvignon Blanc καλλιεργείται ευρέως σε Γαλλία, Χιλή, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Μολδαβία και Καλιφόρνια.
Ανάλογα με το κλίμα, η γεύση μπορεί να κυμαίνεται από επιθετικά χορτώδη ως γλυκά τροπική.

Οι οινολόγοι εμπειρογνώμονες έχουν χρησιμοποιήσει τη φράση "τραγανό, κομψό, και φρέσκο" ως μια ευνοϊκή περιγραφή του Sauvignon Blanc από την κοιλάδα του Λίγηρα και τη Νέα Ζηλανδία.
Το Sauvignon Blanc,ελαφρώς διατηρημένο με απλή ψύξη, δένει εξαιρετικά καλά με ψάρια ή τυρί , ιδιαίτερα το chèvre. Είναι επίσης γνωστό ως ένα από τα λίγα σταφύλια και κρασιά που μπορεί να συνδυάσει κανείς με το σούσι.
Μαζί με το Riesling, το Sauvignon Blanc ήταν ένα από τα πρώτα κρασιά που εμφιαλώνονται με screwcap καπάκι σε εμπορικές ποσότητες, κυρίως από παραγωγούς της Νέα Ζηλανδίας.
Το κρασί καταναλώνεται συνήθως φρέσκο, δεδομένου ότι δεν επωφελείται ιδιαίτερα από τη γήρανση, με εξαίρεση κάποια Pessac-LEOGNAN και σταφύλια από το Bordeaux που μπορούν να ωριμάζουν ως την ηλικία των δεκαπέντε χρόνων. Το ξηρό και γλυκό λευκό Bordeaux, που συνήθως γίνεται με σταφύλια Sauvignon Blanc ως ένα σημαντικό στοιχείο, είναι η μία μόνο εξαίρεση.

Δημήτρης Καρέλης
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ