Ανάβρα Φθιώτιδας


Η Ανάβρα είναι χωριό της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του όρους Καλλίδρομο σε υψόμετρο 600μ, αλλά παράλληλα βρίσκεται κοντά στις ακτές του Μαλιακού κόλπου(10χλμ). Προπολεμικά ονομαζόταν Κατμάτα και βρισκόταν πιο κοντά στην θάλασσα. Η τοποθεσία του χωριού έχει θέα στον Μαλιακό κόλπο και την Εύβοια.
Σήμερα ανήκει στο Δήμο Αγίου Κωνσταντίνου - Καμένων Βούρλων (Πρώην Μώλου). Στην Ανάβρα βρίσκονται και τα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης τών Αλπηνών και ο χώρος λόγω των ευρημάτων των ανασκαφών έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός. Τα αρχαιολογικά ίχνη επιβεβαιώνουν πως η περιοχή έχει σημαντικές ιστορικές αναφορές.
Η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα στις Θερμοπύλες και την Μενδενίτσα, δύο περιοχές με έντονη ιστορική διαδρομή από την αρχαιότητα μέχρι τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν αρκετές πηγές ενώ το δάσος του Καλλιδρόμου αποτελείται από έλατα, βελανιδιές, πουρνάρια, κέδρα, μαυρόπευκα. Σε υψόμετρο 1.000μ, στο οροπέδιο της Σουβάλας, υπάρχει λίμνη. Η Ανάβρα έχει πλούσιους βοσκοτόπους και ποικιλία θάμνων και βοτάνων, ρεματιές με πλατάνια αλλά και δυσπρόσιτα φαράγγια. Τον χειμώνα διακρίνονται ίχνη άγριων ζώων στο λίγο χιόνι, όπως αγριογούρουνων.
Ανέκαθεν αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή, σήμερα κυριαρχεί η καλλιέργεια της ελιάς και των δημητριακών. Σημαντική είναι επίσης και η αμπελοκαλλιέργεια αφού υπάρχουν αμπέλια (και βιολογικής καλλιέργειας) με οινοποιήσιμες επιτραπέζιες ποικιλίες κρασιών. Τα σιτηρά, το βαμβάκι, τα κηπευτικά, η φυστικιά είναι άλλες καλλιέργειες. Η κτηνοτροφία αιγοπροβάτων και βοοειδών υπάρχει ακόμη. Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες, καφενεία και το ορειβατικός ξενώνας-καταφύγιο. Με βάση το καταφύγιο πραγματοποιούνται πεζοπορικές διαδρομές, φυσιολατρικές, πολιτιστικές, προσκοπικές εκδηλώσεις, ορεινός αγροτικός τουρισμός.

Πηγή: el.wikipedia.org

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη