Ο Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας

Ένα απ'’ τα πιο γνωστά θέρετρα της Φθιώτιδας είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος. Απέχει περίπου 50 χλμ. από τη Λαμία και είναι «δίοδος» για τη βόρεια Ελλάδα, τις Σποράδες και τα νησιά του Αιγαίου. Είναι χτισμένος στη θέση του αρχαίου λιμανιού της Δαφνούντος.

Οι υπέροχες παραλίες του βόρειου Ευβοϊκού, αλλά και η γειτνίαση του Αγ. Κωνσταντίνου με τουριστικά κέντρα της περιοχής, όπως τα Καμένα Βούρλα, η Στυλίδα, η Υπάτη, την Εύβοια και τις βόρειες Σποράδες τον καθιστούν έναν ελκυστικό τόπο εκδρομών. Με ορμητήριο τον Άγιο Κωνσταντίνο, ο επισκέπτης μπορεί να «πεταχτεί» για κολύμπι στο Λογγό, τον Κάλαμο και τις Συκιές, ενώ με το δελφίνι μπορεί να προγραμματίσει εκδρομή στις βόρειες Σποράδες. Στην παραλία του οικισμού προσφέρεται εξοπλισμός για θαλάσσια σπορ, ενώ μικρή εξόρμηση με ΙΧ θα σας φέρει στο γραφικό χωριό Άγνατη, στους πρόποδες του βουνού Κνημίς, με την πανοραμική θέα.
Σ΄ απέραντους ελαιώνες που αγγίζουν το γαλανό της θάλασσας, στο χώρο που κάποτε υπήρχε το ξακουστό λιμάνι των Φωκαίων και των Eπικνημηδίων Λοκρών, βρίσκεται ο όμορφος Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας. Στο γραφικό λιμάνι του, φεύγουν κι έρχονται τα πλοία που μεταφέρουν τον επισκέπτη στη Bόρεια Eύβοια και τις Σποράδες.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η σημερινή κωμόπολη του Αγίου Κων/νου, είναι κτισμένη στη θέση όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα ο Δαφνούντας, τελευταία δυτική πόλη της χώρας των Οπουντίων Λοκρών. Η πόλη προστατευόταν από μακρά τείχη - ερείπια των οποίων σώζονται στη θέση "Ισώματα" - και ήταν το πιο σπουδαίο λιμάνι της περιοχής. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας άρχισαν να δημιουργούνται γύρω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης διάφοροι οικισμοί. Σημαντικότεροι από τους οικισμούς αυτούς, ήταν: του Βορλοβού, της Ευλογιάς και του Νεοχωρίου.

Το 1832, ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές η βυζαντινή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη θέση "Γράδος". Εδώ, έγινε η μετεγκατάσταση των κατοίκων των ανωτέρω οικισμών, όπου ο σημερινός Αγιος Κωνσταντίνος.

Το 1894, έπειτα από τους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή, ο Αγιος Κωνσταντίνος καταστράφηκε και πολλά σπίτια βυθίστηκαν στη θάλασσα. Στα πλαίσια της ανοικοδόμησης που ακολούθησε, έγινε τότε ένα καταπληκτικό σχέδιο πόλης που προέβλεπε χώρους πρασίνου και δεντροστοιχίες σε όλο το μήκος της κεντρικής παραλιακής ζώνης. Από το 1960 που κατασκευάστηκε η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ο Αγιος Κωνσταντίνος εξελίχθηκε σε μια από τις πιο πλούσιες κωμοπόλεις της Ελλάδας. Από τότε, την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η γραφική πλατεία του Αγίου Νικολάου με το υπαίθριο θέατρο και τα αιωνόβια πλατάνια, ο υδροβιότοπος της περιοχής "Βρωμολίμνης", η παλαιά εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου με βυζαντινά ψηφιδωτά, ο Αγιος Ταξιάρχης της Αγναντης και το θέρετρο του Λογγού (για κολύμπι και ψάρεμα) αποτελούν τα κυριότερα αξιοθέατα αυτής της περιοχής.


ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

O επισκέπτης μπορεί να γευτεί φρέσκο ψάρι και ντόπια κρεατικά στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής και να απολαύσει τον καφέ του ή το ποτό του στα cafe bar.

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη