Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΟΦΙΑΔΑ και ΠΕΤΡΙΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ

Βρίσκεται 51 χιλιόμετρα βόρεια της Λαμίας και 15 χιλ. από το Δομοκό. Η Σοφιάδα  ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αι., περί το 1800, από κατοίκους που ήρθαν από τα ορεινά χωριά της οροσειράς της Όθρυς, της Φθιώτιδος και της Καρδίτσας, δεν υπήρχαν μόνιμοι κάτοικοι εκεί.  Η ονομασία του χωριού προήλθε από το όνομα της κόρης του τσιφλικά Ιωάννη  Ζωγράφου, που την έλεγαν Σοφία. 


Ο Ζωγράφος ήταν ο τσιφλικάς που είχε στην κατοχή του τα σημερινά κτήματα της Σοφιάδας  και την περιοχή «Ζωγράφου» στην Αθήνα, ακόμα ήταν αδελφός της γυναίκας του Μαραθέα ενός άλλου τσιφλικά που είχε τα κτήματα του Ν. Μοναστηρίου. Tο παλιό όνομα  ήταν «Τσουφλάρι», λέξη Τούρκικη που σημαίνει νεροχώρι, από τα πολλά νερά που συγκέντρωνε στην επίπεδη επιφάνεια της πεδιάδας στην περιοχή. Στη Σοφιάδα υπάγεται διοικητικά και ο συνοικισμός Πετρίλια, που δημιουργήθηκε από κατοίκους κυρίως της ευρύτερης περιοχής Αργιθέας Αγράφων, αλλά κυρίως από το χωριό Πετρίλο Αγράφων, για αυτό και ονομάστηκε Πετρίλια. 
Κοινότητα έγινε το 1915 σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ  89/Α 4-3-1915 , και από την 1/1/1999 κατόπιν του Νόμου 2539/1997 (Φ.Ε.Κ 244/4-12-1997) , εντάχθηκε διοικητικά στο νέο Δήμο Θεσσαλιώτιδος με έδρα το Ν. Μοναστήρι. Παλαιότερα το χωριό κατοικούταν από 900 κατοίκους, σήμερα μένουν εκεί, γύρω στους 350. Το 1967 ηλεκτροδοτήθηκε το χωριό, και το 1968 κατασκευάσθηκε το δίκτυο ύδρευσης . Λίγα χρόνια πριν το 1965 είχε γίνει ο αναδασμός των χωραφιών. Η Σοφιάδα είχε παλαιότερα εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο , σήμερα με την μείωση του πληθυσμού τα παιδιά φοιτούν στο Νέο Μοναστήρι. Η εκκλησία είναι στο όνομα του Αγίου   Ιωάννη  Χρυσοστόμου που εορτάζει στις 13 Νοεμβρίου. Στο χωριό ανήκουν άλλες δύο εκκλησίες, των Αγίων Θεοδώρων στο κοιμητήριο, και του Αγίου Δημητρίου στο δρόμο προς Βαρδαλή. 


Στο συνοικισμό Πετρίλια εδώ και λίγα χρόνια χτίστηκε ένας νέος Ναός , της κοιμήσεως της Θεοτόκου που εορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου. Σήμερα στο χωριό λειτουργεί ο Συνεταιρισμός, ο Αθλητικός όμιλος, και ο Σύλλογος γυναικών με πολλές δραστηριότητες που τον κάνουν να ξεχωρίζει και να θεωρείται ένας από τους καλύτερους Συλλόγους στην πρώην Επαρχία Δομοκού.


 Πολλοί κάτοικοι όλα αυτά τα χρόνια διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο , τις τέχνες, στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα. Μεγάλες διακρίσεις υπήρξαν στον Αθλητισμό, ο Αυλακιώτης Νικόλαος υπήρξε το 1960-1973 πρωταθλητής Ελλάδος στα 5000 μ., καθώς και στα 10000 μ., αλλά και στο Μαραθώνιο. Ο Κωσταρέλλος Παναγιώτης υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στην Πυγμαχία στα 52 κιλά από το 1952 ως το 1960.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …