Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΑΚΡΟΛΙΒΑΔΟ ΔΟΜΟΚΟΥ

Οικισμός του σημερινού Δήμου Δομοκού, νοτιοανατολικά του οποίου βρίσκεται και σε απόσταση περίπου 17 χιλ. καθώς και βόρεια της πόλης της Λάμίας σε απόσταση 27 περίπου χιλ.
Ο παλαιός οικισμός του Μακρολίβαδου βρίσκονταν νότια του σημερινού, στις κορυφές της Όθρυος κοντά στην ιερά μονή της παναγίας Αντινίτσης, αποτελούνταν κυρίως από καλύβες κτηνοτρόφων και ήταν στο Ελληνικό έδαφος κατά την απελευθέρωση και την οροθετική γραμμή του 1832. Ανήκε τότε ως οικισμός στο Δήμο Λαμιέων μαζί με το Καλαμάκι, τη Δίβρη κλπ.
Οι κάτοικοι που έμεναν στην σημερινή Δραμάλα αναγκάστηκαν να μετοικήσουν εντός των ορίων της Ελληνικής επικράτειας έστω και σε καλύβες από το φόβο των Τούρκων αλλά και των ληστών που λυμαίνονταν την περιοχή. Η τότε Δραμάλα είχε μεγάλο ποσοστό τουρκικού πληθυσμού που πιθανότατα έμεινε αμιγώς τουρκικός την παραπάνω περίοδο. 
Οι κάτοικοι πέστεψαν στην Δραμάλα αμέσως μετά την απελευθέρωση της περιοχής τον Αύγουστο του 1881 και κατάλαβαν τα σπίτια των Τούρκων που αποχώρησαν. Ο οικισμός αρχικά (1883-1912) ανήκε στον τότε Δήμο Μελιταίας.
 Αποσπάσθηκε σε ίδια κοινότητα με το όνομα κοινότητα Δραμάλας και στη συνέχεια μετονομάτσηκε σε κοινότητα Μακρολιβάδου με το ν.δ. της 11-9-1928, ΦΕΚ 193/Α΄της 20-9-1928).
 Ως Δραμάλα  αναφέρεται στην «πρόθεση» με τους Δωρητές της Ιεράς Μονής της Ρεντίνας  φ. 25α, με τους οικισμούς Αβαρνίτζα, Λευθεροχώρι και Παλαμά. Στα φ. 25β - 26α, υπάρχουν γραφές μεταγενέστερες της πρώτης. Σύμφωνα με την αναφορά αυτή το  χωριό  χτίστηκε πριν το 1640.

Δημήτρης Καρέλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …