Τα Καμένα Βούρλα

Τα Καμένα Βούρλα, χτισμένα σε μία πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, ακριβώς δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο τουριστικό θέρετρο ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας.Τα Καμένα Βούρλα απέχουν 170 χλμ. από την Αθήνα και 38 χλμ. από τη Λαμία και μαζί με το Καινούριο και το Ρεγγίνι, βρίσκονται στην περιοχή όπου στην αρχαιότητα κατοικούσαν οι επικνημίδιοι Λοκροί, με πρωτεύουσα την αρχαία πόλη Θρόνιο.
Η ακριβής μετάφραση του ονόματος είναι «θερμές πύλες» και ονομάστηκαν έτσι από τις θερμές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή.
Η περιοχή βρίσκεται κοντά στο μοναδικό πέρασμα του κεντρικού περάσματος που διασχίζει την Ελλάδα από βορρά προς νότο, μεταξύ της Λοκρίδας και της Θεσσαλίας, και γι’ αυτό τον λόγο αποτέλεσε το χώρο πολλών μαχών. Είναι περισσότερο γνωστή για την μάχη των Θερμοπυλών το 480 Π.Χ. όταν 300 μόνο Έλληνες με αρχηγό τον Λεωνίδα αντιστάθηκαν στους πολυάριθμούς Πέρσες του Ξέρξη.Από την καρδιά της Κνημίδας, πολύ κοντά στην λουτρόπολη πηγάζουν τα ιαματικά νερά που συντελούν στην ανάπτυξη των Καμένων Βούρλων.
Η βλάστηση είναι πλούσια και χρωματίζει έντονα την περιοχή παράλληλα με το όμορφο γαλάζιο της θάλασσας. Παντού ξεφυτρώνουν ελαιόδενδρα, πεύκα, λεύκες και στην Κνημίδα πολλές βελανιδιές, ιτιές και πλατάνια.Οι διακοπές στα Καμένα Βούρλα χαρακτηρίζονται από μία πληρότητα που σπάνια συναντά κανείς. Ο συνδυασμός θάλασσα - βουνό - ιαματικές πηγές , μαζί με την εύκολη πρόσβαση σε κοντινές παραλίες και νησάκια, εκδρομές σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, καθώς και σε γραφικά χωριά της Φθιώτιδας, κάνουν τις διακοπές μοναδικές.
Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, (9ος - 11ος αι.) αποτελεί ένα ανεκτίμητο ιστορικό μνημείο με μοναδικές τοιχογραφίες και κειμήλια αλλά και απαράμιλλη θέα προς το Μαλιακό κόλπο.
Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη μονή βρίσκεται το παραδοσιακό ορεινό χωριό Καρυά, με καταπληκτική θέα στους γύρω ορεινούς όγκους.
Στα Καμένα Βούρλα μπορεί κανείς να γευτεί νοστιμότατα φρέσκα θαλασσινά της περιοχής στις πολυάριθμες γραφικές ταβέρνες κατά μήκος της παραλίας, δίπλα στο κύμα αλλά και μαγειρευτά τοπικά εδέσματα στα εστιατόρια. Λειτουργούν εδώ πολλές ξενοδοχειακές μονάδες με άριστες υποδομές, εξυπηρετώντας τον ιαματικό αλλά και τον παραδοσιακό καλοκαιρινό τουρισμό.
Οι επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να επιλέξουν να απολαύσουν τον καφέ τους ή το ποτό τους, το παγωτό τους ή τα νοστιμότατα τοπικά γλυκά και τους παραδοσιακούς και ονομαστούς λουκουμάδες από ένα πλήθος cafe και ζαχαροπλαστείων.
Τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όπου όλη η παραλία σφύζει από ζωή, η βόλτα εκεί είναι απολαυστική.
Οι ιαματικές πηγές, το καλό κλίμα, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας αποτελούν πόλους έλξης των επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερα δε για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής αποτελούν μια θαυμάσια επιλογή για μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Δ.Κ.

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη