Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα Καμένα Βούρλα

Τα Καμένα Βούρλα, χτισμένα σε μία πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, ακριβώς δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο τουριστικό θέρετρο ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας.Τα Καμένα Βούρλα απέχουν 170 χλμ. από την Αθήνα και 38 χλμ. από τη Λαμία και μαζί με το Καινούριο και το Ρεγγίνι, βρίσκονται στην περιοχή όπου στην αρχαιότητα κατοικούσαν οι επικνημίδιοι Λοκροί, με πρωτεύουσα την αρχαία πόλη Θρόνιο.
Η ακριβής μετάφραση του ονόματος είναι «θερμές πύλες» και ονομάστηκαν έτσι από τις θερμές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή.
Η περιοχή βρίσκεται κοντά στο μοναδικό πέρασμα του κεντρικού περάσματος που διασχίζει την Ελλάδα από βορρά προς νότο, μεταξύ της Λοκρίδας και της Θεσσαλίας, και γι’ αυτό τον λόγο αποτέλεσε το χώρο πολλών μαχών. Είναι περισσότερο γνωστή για την μάχη των Θερμοπυλών το 480 Π.Χ. όταν 300 μόνο Έλληνες με αρχηγό τον Λεωνίδα αντιστάθηκαν στους πολυάριθμούς Πέρσες του Ξέρξη.Από την καρδιά της Κνημίδας, πολύ κοντά στην λουτρόπολη πηγάζουν τα ιαματικά νερά που συντελούν στην ανάπτυξη των Καμένων Βούρλων.
Η βλάστηση είναι πλούσια και χρωματίζει έντονα την περιοχή παράλληλα με το όμορφο γαλάζιο της θάλασσας. Παντού ξεφυτρώνουν ελαιόδενδρα, πεύκα, λεύκες και στην Κνημίδα πολλές βελανιδιές, ιτιές και πλατάνια.Οι διακοπές στα Καμένα Βούρλα χαρακτηρίζονται από μία πληρότητα που σπάνια συναντά κανείς. Ο συνδυασμός θάλασσα - βουνό - ιαματικές πηγές , μαζί με την εύκολη πρόσβαση σε κοντινές παραλίες και νησάκια, εκδρομές σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, καθώς και σε γραφικά χωριά της Φθιώτιδας, κάνουν τις διακοπές μοναδικές.
Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, (9ος - 11ος αι.) αποτελεί ένα ανεκτίμητο ιστορικό μνημείο με μοναδικές τοιχογραφίες και κειμήλια αλλά και απαράμιλλη θέα προς το Μαλιακό κόλπο.
Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη μονή βρίσκεται το παραδοσιακό ορεινό χωριό Καρυά, με καταπληκτική θέα στους γύρω ορεινούς όγκους.
Στα Καμένα Βούρλα μπορεί κανείς να γευτεί νοστιμότατα φρέσκα θαλασσινά της περιοχής στις πολυάριθμες γραφικές ταβέρνες κατά μήκος της παραλίας, δίπλα στο κύμα αλλά και μαγειρευτά τοπικά εδέσματα στα εστιατόρια. Λειτουργούν εδώ πολλές ξενοδοχειακές μονάδες με άριστες υποδομές, εξυπηρετώντας τον ιαματικό αλλά και τον παραδοσιακό καλοκαιρινό τουρισμό.
Οι επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να επιλέξουν να απολαύσουν τον καφέ τους ή το ποτό τους, το παγωτό τους ή τα νοστιμότατα τοπικά γλυκά και τους παραδοσιακούς και ονομαστούς λουκουμάδες από ένα πλήθος cafe και ζαχαροπλαστείων.
Τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όπου όλη η παραλία σφύζει από ζωή, η βόλτα εκεί είναι απολαυστική.
Οι ιαματικές πηγές, το καλό κλίμα, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας αποτελούν πόλους έλξης των επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερα δε για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής αποτελούν μια θαυμάσια επιλογή για μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Δ.Κ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …