Άγιος Στέφανος

Ο Άγιος Στέφανος (πρώην Οζερός ή Νεζερός) είναι ένα χωριό του δήμου Ξυνιάδος του Νομού Φθιώτιδας (της πρώην επαρχίας Δομοκού). Βρίσκεται στην νοτιοδυτική όχθη της αποξηραμένης πλέον λίμνης Ξυνιάδος.

Η ονομασία Άγιος Στέφανος προήλθε από την ομώνυμη εκκλησία που κατά την παράδοση έκτισε Τούρκος αξιωματικός όταν ανήμερα της εορτής του Αγίου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου) πέρασε νύχτα πάνω από την χιονισμένη, παγωμένη και ομιχλώδη λίμνη, με τα στρατεύματα του, χωρίς να το ξέρει και χωρίς να βουλιάξει σε αυτή. Στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου υπάρχει και σήμερα μαρμάρινη επιγραφή που αναφέρεται στην ιστορία της παγωμένης λίμνης.

Η λέξη Νεζερός είναι τοπωνύμιο που χρησιμοποιήθηκε μετά τον 5ο αιώνα μ.Χ. με τη κάθοδο σλαβικών φυλών στον ελληνικό χώρο. Η λέξη έχει σλαβική ρίζα και σημαίνει λίμνη, έλος και είχε χρησιμοποιηθεί για τη σλαβική φυλή που είχε εγκατασταθεί στην Πελοπόννησο κατά τον 8ο αιώνα (Εζερίτες ή Νεζερίτες). Είναι πιθανό η περιοχή να εποικίστηκε από σλάβους οι οποίοι είναι βέβαιο ότι πέρασαν από την βόρεια Φθιώτιδα περί τον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ.

Κατά το μεσαίωνα λειτουργούσε Επισκοπή Εζερού που κατά πάσα πιθανότητα είχε την έδρα της πάνω στο Νησί της λίμνης Ξυνιάδος όπου βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη των Ξυνιών.

Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αλλά και εξωκλήσι των Αγίων Πάντων που χτίστηκε πρόσφατα σε λόφο πάνω από το χωριό και στη θέση «Άλικος», με πρωτοβουλία του «Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Στεφάνου». Στο Δημοτικό σχολείο του χωριού λειτουργεί το «Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Στεφάνου» με την πλουσιότατη ιδιωτική συλλογή της κας Κυμπή, η οποία συγκέντρωσε τα εκθέματα και χάρις στην οποία το Μουσείο λειτουργεί κάθε Κυριακή (επισκέψιμο για το κοινό).

ΚΑΡΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη