Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άγιος Στέφανος

Ο Άγιος Στέφανος (πρώην Οζερός ή Νεζερός) είναι ένα χωριό του δήμου Ξυνιάδος του Νομού Φθιώτιδας (της πρώην επαρχίας Δομοκού). Βρίσκεται στην νοτιοδυτική όχθη της αποξηραμένης πλέον λίμνης Ξυνιάδος.

Η ονομασία Άγιος Στέφανος προήλθε από την ομώνυμη εκκλησία που κατά την παράδοση έκτισε Τούρκος αξιωματικός όταν ανήμερα της εορτής του Αγίου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου) πέρασε νύχτα πάνω από την χιονισμένη, παγωμένη και ομιχλώδη λίμνη, με τα στρατεύματα του, χωρίς να το ξέρει και χωρίς να βουλιάξει σε αυτή. Στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου υπάρχει και σήμερα μαρμάρινη επιγραφή που αναφέρεται στην ιστορία της παγωμένης λίμνης.

Η λέξη Νεζερός είναι τοπωνύμιο που χρησιμοποιήθηκε μετά τον 5ο αιώνα μ.Χ. με τη κάθοδο σλαβικών φυλών στον ελληνικό χώρο. Η λέξη έχει σλαβική ρίζα και σημαίνει λίμνη, έλος και είχε χρησιμοποιηθεί για τη σλαβική φυλή που είχε εγκατασταθεί στην Πελοπόννησο κατά τον 8ο αιώνα (Εζερίτες ή Νεζερίτες). Είναι πιθανό η περιοχή να εποικίστηκε από σλάβους οι οποίοι είναι βέβαιο ότι πέρασαν από την βόρεια Φθιώτιδα περί τον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ.

Κατά το μεσαίωνα λειτουργούσε Επισκοπή Εζερού που κατά πάσα πιθανότητα είχε την έδρα της πάνω στο Νησί της λίμνης Ξυνιάδος όπου βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη των Ξυνιών.

Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αλλά και εξωκλήσι των Αγίων Πάντων που χτίστηκε πρόσφατα σε λόφο πάνω από το χωριό και στη θέση «Άλικος», με πρωτοβουλία του «Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Στεφάνου». Στο Δημοτικό σχολείο του χωριού λειτουργεί το «Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Στεφάνου» με την πλουσιότατη ιδιωτική συλλογή της κας Κυμπή, η οποία συγκέντρωσε τα εκθέματα και χάρις στην οποία το Μουσείο λειτουργεί κάθε Κυριακή (επισκέψιμο για το κοινό).

ΚΑΡΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …