Λευκάδα Φθιώτιδας

Η Λευκάδα και η περιοχή της, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, άνηκε αρχικά στη σύζυγο του Αθάν. Χατζόπουλου Αικατερίνη και αγοράστηκε εξαιρουμένου του εντός του κτήματος κειμένου υδρομύλου (Βακούφι), από τους Γ. Καλτσά, Κ. Παπαναγιώτου, Κ.Αναγνωστόπουλο και Ν. Παπαϊωάννου γεωργοκτηνοτρόφους και κατοίκους Πουγκακίων (ορεινό χωριό της Φθιώτιδας), για λογαριασμό τους και για λογαριασμό της κοινότητας Πουγκακίων (Αριθμ. Συμβολαίου 1183, 3-3-1853 του συμβολαιογραφούντος ειρηνοδίκη Ευρυτανίας, Αθανασίου Μποσινιέρη, κάτοικου Μεσσολογγίου). Αργότερα στη Λευκάδα, υπήχθη και η Φτεριώτικη Λευκάδα, που άνηκε στον Ι.Χατζίσκο.
Οι πρώτοι κάτοικοι της Λευκάδας που έχτισαν και το χωριό, προήλθαν από τα Πουγκάκια. Για το λόγο αυτό τα Πουγκάκια θεωρούνται η μητρόπολη του χωριού. Ως συγκροτημένο χωριό το βρίσκουμε μετά το 1895, στο Δήμο Τυμφρηστίων και με το όνομα ΛΕΥΚΑΣ. 
(Στοιχεία από το βιβλίο του συγγραφέα Παν. Τσώνη με τον τίτλο "Ο νομός Φθιώτιδας" έτος 1983)










Η ονομασία του χωριού.
Για την ονομασία του χωριού Λευκάδα (αρχικά Λευκάδες), υποστηρίζονται πολλές εκδοχές. Μια εκδοχή η οποία θεωρείται και επικρατέστερη, είναι πως το χωριό οφείλει την ονομασία του, στο ότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Αρματωλοί και Κλέφτες από το ορεινό χωριό Πουγκάκια, κατέβαιναν να λευκάνουν τις φουστανέλες τους στα άφθονα νερά του χωριού και γι' αυτό πήρε και το όνομα Λευκάδα.
Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία οφείλεται στις λεύκες που υπήρχαν από τα πολλά νερά, γι' αυτό συναντούμε σε διάφορα παλαιά έγγραφα την ονομασία Λεύκα Φθιώτιδας. Για διάκριση όμως από το άλλο χωριό της επαρχίας Δομοκού με την ονομασία Λεύκα, επικράτησε η αρχική ονομασία του χωριού μας Λευκάδα.
(Οι εκδοχές αυτές προέρχονται από πληροφορίες και διηγήματα των παλαιότερων του χωριού μας)










Πληροφορίες για τη Λευκάδα.
Η Λευκάδα, μέχρι το 1912 άνηκε στο Δήμο Β' τάξεως Σπερχειάδος, ενώ μετά την κατάργηση του Δήμου αποτέλεσε αυτοτελή κοινότητα. Έχει έκταση 12 τετρ. χιλιόμετρα περίπου, υψόμετρο 350 μέτρα και πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του έτους 1928, 618 άτομα. Σήμερα ανήκει και πάλι στο Δήμο Σπερχειάδας σύμφωνα με το σχέδιο Καπποδίστριας.  
(Στοιχεία από την Εθνική Βιβλιοθήκη και το περιοδικό "Φθιώτης")


Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη