Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γοργοποτάμου ΦθιώτιδοςΔύο μόλις χιλιόμετρα από την ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, υπάρχει άλλος ένας ιστορικός χώρος σχεδόν άγνωστος στους περισσότερους, σε μία τοποθεσία η οποία ίσως να είναι και η μοναδική που θα μπορούσε να φιλοξενήσει για αιώνες την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
      Η  Ιερά Μονή δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και όπως αναφέρει η παράδοση έφασε να επανδρώνεται ακόμα και από 300 καλόγηρους, γεγονός που την καθιστούσε το μεγαλύτερο θρησκευτικό φάρο της Φθιώτιδος με ανάλογο πλούτο σε Ζωικό και κτηματικό κεφάλαιο.
      Ο πλούτος αυτός δημιουργούσε  στη  μονή δύναμη και στους κατακτητές προβληματισμό και φόβο, με αποτέλεσμα να μην αργήσει η στοχοποίηση  του και κάποια στιγμή η άλωση και η καταστροφή!!!
      Το 1963 το μοναστήρι αναστηλώθηκε από  τα οικοδομικά  υπολείμματα του παλαιού, εκτός φυσικά αυτών  που παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα οποία φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Λαμίας.
      Δυστυχώς  όμως για τον τόπο η ιστορική μονή παρέμεινε επανδρωμένη μόλις  για 30 χρόνια, καθώς από  το 1993  μετά το θάνατο του Μοναχού Αρχιμανδρίτη Αγαπητού Παναγιώτη παραμένει κλειστή, με αποτέλεσμα   ο επισκέπτης να αντικρίζει την εγκατάλειψη.
      Αυτό  το μνημείο της φύσης και της  ιστορίας, ακόμα και σήμερα προκαλεί ευλάβεια και δέος με τα αιωνόβια πλατάνια  και  τις πηγές,  χωρίς όμως να μπορεί ο επισκέπτης να αποφύγει τη θλίψη για την  όλη εικόνα της εγκατάλειψης, των σκουπιδιών, και την μετατροπή του χώρου από τόπο προσκυνήματος σε τόπο κυνηγίου, καθώς Εκκλησία,  αρχαιολογική υπηρεσία και  Δασαρχείο αδυνατούν να τον προστατεύσουν. 
      Τα  γεγονότα αυτά έδωσαν χώρο και έδρασαν καταλυτικά για τη δημιουργία και επάνδρωση άλλων δύο Μονών σε ακτίνα μόλις δύο χιλιομέτρων, με μόνη διαφορά ότι δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, με αποτέλεσμα να  αναγκάζονται οι  δεκάδες ντόπιοι  και ξένοι  επισκέπτες που θέλουν να Εκκλησιαστούν να καταφεύγουν σ’ αυτές  μιας και η ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  Γοργοποτάμου, κρατάει τη πόρτα της κλειστή.
      Θα  πρέπει με επικεφαλής την Εκκλησία μας, όλοι οι φορείς να δείξουν ανάλογο σεβασμό στην ιστορία και το φυσικό κάλλος της περιοχής, και να μην επιτρέψουν την σταδιακή καταστροφή του χώρου από την εγκατάλειψη, τα σκουπίδια και το κυνήγι, καθώς δεν νομίζω ότι  υπάρχουν πλέον πολλές περιοχές με ανάλογη συνύπαρξη θρησκευτικού χώρου και φύσης. 
            ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ  ΦΩΤΗΣ
         ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ  37  ΧΑΛΑΝΔΡΙ  15234
         e-mail   fottsolakidis@yahoo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …