Τραγάνα Φθιώτιδας

Σχετικά με το χωριό
Η Τραγάνα βρίσκεται δίπλα στην εθνική οδό Αθήνας-Λαμίας, μετά τα διόδια, 135 χλμ βόρεια της Αθήνας και περίπου 77χλμ νότια της Λαμίας. Απέχει 12 χλμ από την Αταλάντη. Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης, αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Λοκρών. Το χωριό σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 1.206 κατοίκους.

Η Τραγάνα σήμερα έχει εξελιχθεί σ’ ένα σύγχρονο χωριό, χτισμένο βάση σχεδίου πόλεως με ευθείς δρόμους, που διασχίζουν το χωριό από τη μια μέχρι την άλλη άκρη του. Μεταξύ της εθνικής οδού και της παραλίας του χωριού έχει δημιουργηθεί παραθεριστικός οικισμός. Μπροστά στην παραλία απλώνεται ο Οπούντιος κόλπος (Αταλάντης), που το όνομα του το οφείλει στην αρχαία πρωτεύουσα της Λοκρίδας, τον Οπούντα. Στα δυτικά της γραφικής παραλίας υπάρχει το μικρό νησάκι Μήτρος, που ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λουρίδα γης, όταν με την παλίρροια αποσυρθούν τα νερά της θάλασσας. Στο βουνό πάνω από τη Τραγάνα βρίσκεται το παλιό Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Τα κελιά είναι ανακαινισμένα, ενώ υπάρχει και βρύση με συνεχή ροή νερού. Το πανηγύρι του χωριού γίνεται του Αγίου Πνεύματος (50 ημέρες μετά το Πάσχα). Την ημέρα αυτή γιορτάζει και το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Βορειοανατολικά της Τραγάνας στο ύψος των διοδίων βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης που ανήκει στο Ίδρυμα της Ιεράς Μονής του όρους Σινά.

Η Τραγάνα συστάθηκε σύμφωνα με το Διάταγμα της 29 Ιουλίου 1894 από κατοίκους του Προσκυνά και του Κυπαρρισσίου ύστερα από τους καταστρεπτικούς σεισμούς στις 8 και 15 Απρίλη του 1894. Στην περιοχή της Τραγάνας η χερσόνησος που προϋπήρχε, σκεπάστηκε από τα νερά της θάλασσας και σχηματίστηκε το Γαϊδουρονήσι.
Πηγή κειμένου: Wikipedia


Πρόσβαση (από Aθήνα)

Η πρόσβαση στο χωριό είναι εξαιρετικά εύκολη, κάτι που το συνιστά εξαιρετικό προορισμό για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακού από την Αθήνα. Η απόσταση των 134 περίπου χιλιομέτρων καλύπτεται σε μία με μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Η έξοδος της εθνικής οδού, είναι μετά τα τέταρτα διόδια (Τραγάνας). Εκεί θα δείτε τον κόμβο της Τραγάνας με επαρκή σήμανση ώστε να μην χάθείτε.

Επίσης η πρόσβαση είναι δυνατή και μέσω της εξόδου για Θεολόγο (περίπου στο 120km από Αθήνα), ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Προσκυνά και στο τέλος του χωριού αριστερά στην ανηφορίτσα, ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο παράλληλα με την εθνική.
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Τραγάνα Facebook Page
Τ.Δ. ΤΡΑΓΑΝΑΣ στο Facebook
Wikipedia





Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη