Το ευγενές «Refosco» της Ξυνιάδας από το «Κτήμα Κυρίτση»



Οι περιστασιακοί πότες με τους οποίους έχω μιλήσει, δεν γνωρίζουν καν ότι η Ελλάδα παράγει κάποια από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου, κι αυτό είναι κρίμα για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κρασιού και τις απίστευτες φιάλες που προέρχονται από την ιστορική γη της.
Ευτυχώς για μας, το κρασί έχει βελτιωθεί κάπως από την εποχή του Ομήρου, καθώς με σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης φτάνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απόλαυσης.
Ακόμη, νέες ποικιλίες εκτός από τις παραδοσιακές ελληνικές έχουν φυτευτεί στην Ελλάδα και στην περιοχή της Βόρειας Φθιώτιδας. Μια από τις ποικιλίες που παράγονται πλέον και με ικανοποιητικότατη απόδοση και ποιότητα είναι και το Refosco.
Με περισσή φροντίδα, τέχνη και μεράκι στο Κτήμα του Κώστα Γ. Κυρίτση στην Ξυνιάδα καλλιεργείται και η ποικιλία Refosco μαζί με άλλες εξαιρετικές ποικιλίες οινοστάφυλλων.
Το Refosco είναι μια από τις αυτόχθονες κόκκινες ποικιλίες από την περιοχή του Friuli, Gavi καιTrentino στη βορειοανατολική Ιταλία. Τα Refosco παράγονται επίσης στη Σλοβενία και την Κροατία σε τμήματα της Ίστρια, με το όνομα του Refošk, ή Teran, αντίστοιχα. Το σταφύλι είναι επίσης γνωστό ως Terlan ή Terlano. Στο Φρίουλι, υπάρχει μια υπο-ποικιλία Refosco γνωστή ως Refosco dal Pedunculo.
Γενικώς ξηρό κόκκινο κρασί με ισορροπημένη οξύτητα, μεσοπρόθεσμα έως μεστή και μεσαίες τανίνες. Έχει συνήθως βαθύ κόκκινο χρωματισμό με βιολετί ραβδώσεις και οδηγεί από τη μύτη στον ουρανίσκο διακριτικό άρωμα ώριμων κόκκινων φρούτων. Το κρασί απ’ αυτό το σταφύλι μπορεί να είναι αρκετά ισχυρό με μια μικρή αλλά ευχάριστη πικράδα.
Άλλες φορές αφήνει στον ουρανίσκο μια ισχυρή γεύση σταφίδας, άγριων μούρων, και δαμάσκηνων. Το εξαίρετο ευγενές Refosco της Ξυνιάδας από το «Κτήμα Κυρίτση», που δοκίμασα πρόσφατα, έχει πλούσια αλλά ακόμα μαλακά οξέα, φρουτώδες με άρωμα και γεμάτη γεύση, η οποία ενεργεί ως ένα τέλειο συμπλήρωμα για πολλές γαστριμαργικές σπεσιαλιτέ.
Από ψητά λαχανικά, ειδικά τα άγρια μανιτάρια ως τα πικάντικα φαγητά, όπως κάρι, paprikash, τσίλι, κλπ. Το Refosco επίσης ταιριάζει ωραία με ψητό κουνέλι και πουλερικά. Αγαπά ακόμη τις ποικιλίες πολλών τυριών, κρέας και ριζότο ... Στην πλήρη ωρίμανσή του μετά από τέσσερα έως επτά έτη, το Refosco απελευθερώνει ένα μπουκέτο από ξεθωριασμένες βιολέτες και αποξηραμένα δαμάσκηνα.
Απολαύστε το ιδανικά στους 18oC.
Δημήτρης Β. Καρέλης



Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη