Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπανακοτυρόπιτα

 Πίτες
Σπανακοτυρόπιτα
Υλικά (για το φύλλο):

    1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    2 ποτήρια νερού (όχι τεράστια) νερό χλιαρό
    1κουταλάκι αλάτι
    1 κουταλάκι ζάχαρη
    2-3 κουταλιές λάδι
    χυμό μισού λεμονιού

Υλικά (για τη γέμιση):

    1 κιλό σπανάκι
    1 μάτσάκι άνιθο
    3 αβγά
    3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή ένα μεσαίο ξερό
    μισό κιλό φέτα
    μισό φλυτζάνι λάδι
    αλατοπίπερο
    2-3 κουταλιές ρύζι


Εκτέλεση (για το φύλλο):

    Ζυμώνουμε τα παραπάνω υλικά. Πρέπει να έχουμε μια ζύμη που να μη κολλά στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά
    Λιώνουμε σε κατσαρολίτσα 300 γραμ. φυτίνη ή σκληρό βιτάμ, χωρίς να κάψει
    Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και αρχίζουν τα ζόρικα...
    Ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε ένα μεγάλο και αρκετά λεπτό φύλλο. Το αλείφουμε με μπόλικη φυτίνη. Διπλώνουμε τις δύο ακρες ως ότου συναντηθούν στη μέση του φύλλου και αλείφουμε ό,τι δεν έχει φυτίνη. Διπλώνουμε τις άλλες δύο άκρες και ξαναλείφουμε τα αβουτύρωτα μέρη. Συνεχίζουμε ως ότου προκύψει μεγεθος που δεν ξαναδιπλώνεται
    Το τοποθετούμε σε αλευρωμένο πιατάκι και το βάζουμε στο ψυγείο (αν βιαζόμαστε και στη κατάψυξη ακόμη)
    Επαναλαμβάνουμε τα αυτά με το άλλο κομμάτι ζύμης

Εκτέλεση:

    Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το λάδι και προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνιθο
    Τα σιγοβράζουμε ως ότου μαραθούν και μείνουν χωρίς υγρά
    Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τα αυγά κτυπημένα, το αλατοπίπερο, τη φέτα τριμμένη και το ρύζι.
    Ελέγχουμε αν έχει πήξει η φυτίνη στα φύλλα μας και, αν ναι, ανοίγουμε το πρώτο σε μέγεθος ταψιού 30-32, το στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και βάζουμε τη γέμιση
    Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, αλείφουμε με βούτυρο και ψήνουμε τη πίτα για μιά ώρα περίπου στους 180-200 βαθμούς.


typos.com.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή



-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ