Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοντινά και μακρινά ταξίδια υδροβίων…

Αν και η Πρασινοκέφαλη Πάπια Anas platyrhynchos και η Φαλαρίδα Fulica atra είναι από τα πιο κοινά πουλιά των ελληνικών υγροτόπων κρύβουν πολλά μυστικά σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο που μεταναστεύουν.  Επίσης, κρύβουν μυστικά σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούν το χώρο ακόμα και σε έναν υγροβιότοπο.
Αν και συναντάμε τα πουλιά σε συγκεκριμένους οικοτόπους του Δέλτα του Έβρου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις μετακινήσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ποιους συγκεκριμένους βιοτόπους χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης.
Με σκοπό να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Dr. Martin Wikelski και τους συνεργάτες του, του Ινστιτούτου για την Ορνιθολογία Max Planck, τοποθετήσαμε πομπούς σε μία αρσενική Πρασινοκέφαλη Πάπια και σε μία αρσενική Φαλαρίδα, στις 25 Φεβρουαρίου. Τα πουλιά είχαν συλληφθεί στις παγίδες δακτυλίωσης που λειτουργεί ο Φορέας Διαχείρισης εδώ και επτά χρόνια, στις οποίες ήδη έχουν παγιδευτεί και δακτυλιωθεί περισσότερα από 1300 πουλιά από 11 διαφορετικά είδη.
Ήδη από τα στοιχεία των πρώτων ημερών αντλήσαμε πληροφορίες για τις τοπικές μετακινήσεις μεταξύ των κατάλληλων βιοτόπων για τροφοληψία και κούρνιασμα. Η Φαλαρίδα δε έχει ξεκινήσει το ταξίδι της μετανάστευσης και βρίσκεται ήδη στο Δούναβη. Κατεβάστε από ΕΔΩ το αρχείο kmz για να δείτε αναλυτικά την πορεία στο google earth.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα φιλοξενείται από τη βάση δεδομένων MOVEBANK, μια ελεύθερη on line διεθνής βάση αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων παρακολούθησης για τα ζώα (www.movebank.org).
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους μας από το Ινστιτούτο Ορνιθολογίας MaxPlanck για την άψογη συνεργασία και ελπίζουμε αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον. Ελπίζουμε επίσης ότι τα δεδομένα που θα συλλέξουμε να οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη προστασία των πτηνών και των βιοτόπων τους!
Γιάννης Φακριάδης
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …