Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τηγανόψωμο: ποιος μπορεί να πει όχι;

Τυρόπιτες, τυροπιτάκια, τυροκροκέτες, τυρόψωμα... οτιδήποτε βασίζεται στο ντούο ζύμη-τυρί έχει ήδη κερδίσει την καρδιά και τον ουρανίσκο μου. Και λέω ζύμη επειδή, ε, δεν πετάω τη σκούφια μου να ανοίγω φύλλο κάθε μέρα. Προχθές βάλθηκα να ετοιμάσω κάτι εύκολο και χορταστικό με τυρί και όλοι οι δρόμοι οδήγησαν στο τηγανόψωμο, που στην Εύβοια το συνηθίζουμε ως μεζέ. Ψάξε - ψάξε πέτυχα ωραία συνταγή, χωρίς πολλές δυσκολίες και δυσεύρετα υλικά, που πιο πολύ έμοιαζε με τραγανή τηγανίτα γεμισμένη με τυρί. Με λίγη έρευνα παραπάνω είδα πως πρόκειται για γεωργιανή λιχουδιά με το δυσπρόφερτο όνομα Khachapuri. Ας είναι, σημασία δεν έχει να το μάθουμε αλλά να το φάμε.
Υλικά

για 3 μεγάλα ή 4 μεσαία τηγανόψωμα:

για τη ζύμη

    250 ml γάλα
    1 αυγό
    μισό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    αλάτι
    400 γραμμ. αλεύρι
    λάδι

για τη γέμιση

    300 γραμμ. μαλακό τυρί (ανθότυρο, φέτα, χαλούμι, μυζήθρα)
    1 αυγό

Εκτέλεση
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το πρώτο αυγό και προσθέτουμε το μπέικιν και το αλάτι. Όσο πιο αλμυρό είναι το τυρί που έχουμε, τόσο λιγότερο αλάτι θα βάλουμε, σίγουρα πάντως μια μυτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει ζύμη που να πλάθεται εύκολα. Υπολόγισα πως το αλεύρι που χρειάζεται είναι περίπου 350 με 370 γραμμάρια. Προσθέτουμε λίγο λάδι, ζυμώνουμε μια - δυο φορές ακόμα να πάει παντού και την αφήνουμε κατά μέρος για 10 με 15 λεπτά.

Σε ένα μικρότερο μπολ χτυπάμε το δεύτερο αυγό, τρίβουμε το τυρί σε χοντρά κομμάτια, το προσθέτουμε και ανακάτεμα με πηρούνι. Αλευρώνουμε τον πάγκο και με τα χέρια μας χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ή 4 ισομεγέθη κομμάτια. Με το χέρι ή με τη βοήθεια του πλάστη τα απλώνουμε πάνω στο σκορπισμένο αλεύρι ώσπου να φτάσουν σε πάχος το ένα εκατοστό. Δεν μας νοιάζει το σχήμα, θα γίνουν ακανόνιστοι κύκλοι.

Ένα τηγανόψωμο τη φορά: στο κέντρο καθενός βάζουμε μια-δυο κουταλιές της σούπας από το μίγμα αυγό-τυρί. Υπολογίζουμε να φτάσει για όλα.

Μετά το διπλώνουμε σαν φάκελο από όλες τις πλευρές να κλείσει κυκλικά, όπως στη φωτογραφία. Πιέζουμε στο κέντρο για να ενωθούν οι άκρες και να ασφαλίσουν το τυρί. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για όλα και ξαναετοιμάζουμε γέμιση αν χρειαστεί.

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο (3-4 δάχτυλα) και περιμένουμε να κάψει. Τότε τα βάζουμε στο τηγάνι όλα, ή δυο-δυο, ανάλογα με το μέγεθός του, περιμένουμε να ροδίσουν από τη μια πλευρά και αναποδογυρίζουμε για να ψηθούν και από την άλλη. Αν τρέξει λίγο τυρί, πρόβλημα κανένα, θα ροδίσει ωραία και αυτό.

Αυτό ήταν! Σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι και γρήγορα στο τραπέζι. Μα ποιος μπορεί να πει όχι σε αυτό το τηγανόψωμο;

της Αμάτας Σκουλούδη

Πηγή: bostanistas 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή



-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …