Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα με Ψωμί

Παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα με Ψωμί
Η παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα είναι πολύ εύκολη, έχει απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι αλλά δίνουν ένα γευστικότατο αποτέλεσμα. Είναι το απαραίτητο ορεκτικό στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Βασικά συστατικά της, εκτός από τον ταραμά, είναι το ψωμί και το λάδι, που μετριάζουν την αλμύρα των παστών αυγών του ψαριού, αλλά και το κρεμμύδι, που της δίνει πικάντικη γεύση.
Η ταραμοσαλάτα παραδοσιακά πρέπει να χτυπιέται σε γουδί, ξύλινο ή πέτρινο – έτσι την έφτιαχναν στο χωριό μου - για να σπάσουν τα αυγά του ψαριού και να έχουμε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Όσοι έχετε στο σπίτι γουδί, δοκιμάστε να την φτιάξετε εκεί.
Όμως στην «αναβροχιά» καλό είναι και το μίξερ!

Τα Υλικά

4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς κόρα 
200γρ. ταραμάς λευκός ή ροζ
1 μικρό κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
Ο χυμός από δύο μέτρια λεμόνια ή όσο θέλετε
Ελιές και ραπανάκια για γαρνίρισμα

Οδηγίες

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε πολύ καλά.
Βάζουμε στο μίξερ τον ταραμά, το λιωμένο κρεμμύδι και το μισό ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε τμηματικά το χυμό λεμονιού, το ψωμί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία κρέμα.
Σερβίρουμε την Ταραμοσαλάτα σε ένα ρηχό μπολ ή βαθύ πιάτο και τη γαρνίρουμε με ραπανάκια, ελιές και φυλλαράκια μαϊντανού.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή



-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ