Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστημονική Ημερίδα Λαογραφίας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014, στις 17:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, οργανώνει... Επιστημονική Ημερίδα Λαογραφίας με θέμα: Επτά εισηγήσεις από τη θεματολογία του «παραδοσιακού» και του «νεωτερικού» (ειδικότερα του “popular”) λαϊκού πολιτισμού, προκειμένου να συμβάλει στον εμπλουτισμό του πολιτιστικού περιεχομένου των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών του έτους 2014. Κυρίως όμως αποσκοπεί στη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της Τοπικής Κοινωνίας.

Η μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και γενικά της παράδοσης είναι επίκαιρη λόγω της παρατεταμένης ηθικής, κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής κρίσεως την οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι, σε κρίσιμες εποχές, οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν τις πατροπαράδοτες αξίες, διότι αφ' ενός τους είναι περισσότερο οικείες, αφ' ετέρου είναι επιτυχημένες σε βάθος χρόνου. Γι' αυτό είναι σημαντικό, να δει κάποιος κριτικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα, σε ποιες πτυχές του κοινωνικού βίου ο λαϊκός πολιτισμός εξακολουθεί να λειτουργεί είτε συντηρητικά, είτε σταθεροποιητικά, είτε ενοποιητικά, είτε νεωτερικά, ή αποσταθεροποιητικά.

Πρόγραμμα-Εισηγητές:
17.00-17.05 Σοφιανός Ουτατζής, Διευθυντής Ι.Θ.Τ.Π., Ιστορικός

17.05-17.15 Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Διδάκτωρ Επιστημολογίας Π. Aix-en
Provence

17.15-17.30 Ιωάννης Μπακιρτζής, Τμήμα Γ.Φ.Π.Π.Χ. – Δ.Π.Θ.
Θέμα: Άδειες ναοδομίας στην Ξάνθη, στις αρχές του 20ού αιώνα.

17.30-17.45 Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Ιστορικός
Θέμα: Ο Λαϊκός πολιτισμός στο περιοδικό «Θρακικά Χρονικά» και
σε τοπικές εκδόσεις / βιβλία που αναφέρονται σε χωριά της περιοχής
Ξάνθης

17.45-18.00, Ελευθέριος Χαρατσίδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος
Γ.Φ.Π.Π.Χ.–Δ.Π.Θ.
Θέμα: Η εξέλιξη των επίσημων εορτών στη Ρωσία:
το παρελθόν και σύγχρονη εποχή

18.00-18.30 Δημοτικά τραγούδια από την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του
Μουσικού Σχολείου Ξάνθης υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Καραγιαννίδη

18.30-19.00 Διάλειμμα

19.00-19.15 Νικόλαος Κόκκας, Εκπαιδευτικός
Θέμα: Η μορφή του Νασρεντίν Χότζα στις ευτράπελες διηγήσεις των
Πομάκων

19.15-19.30 Γαρυφαλιά Θεοδωρίδου, υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας Τμήματος
Γ.Φ.Π.Π.Χ. – Δ.Π.Θ.
Θέμα: Oι τελετουργικές τροφές ως σύστημα ανταλλαγών στον λαϊκό
πολιτισμό: η «κίνησή» τους ανάμεσα στους ορθοδόξους χριστιανούς
στην κοινωνία της Ξάνθης (1920-2000)

19.30-19.45 Νικόλαος Κωνσταντινίδης, Διδάκτωρ Λαογραφίας Τμήματος
Γ.Φ.Π.Π.Χ. – Δ.Π.Θ.
Θέμα: Η καπνοκαλλιέργεια και ο «λαϊκός πολιτισμός» στην περιοχή
της Ξάνθης (1950-2010)

19.45-20.00 Μανόλης Σέργης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γ.Φ.Π.Π.Χ. –
Δ.Π.Θ.
Θέμα: Για την «διαχείριση της παράδοσης» σήμερα: ένα παράδειγμα
από το Θρυλόριο Ροδόπης

Στους ενδιαφερομένους θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης

Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων, του πολιτιστικού πολυχώρου, της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …