Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ακτοτούρλι, το πτηνό που δεν καταλαβαίνει από κλιματική αλλαγή

Επιστήμονες λένε ότι το ακτοτούρλι, χάρη και στην ικανότητά του να «κρίνει» τις καιρικές συνθήκες, βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι άλλων πτηνών καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.
Κάθε χρόνο, το φθινόπωρο, το ακτοτούρλι (Limosa lapponica baueri) ξεκινάει το ταξίδι του από την Αλάσκα για τη Νέα Ζηλανδία. Διανύει μια απόσταση 11.000 χιλιομέτρων χωρίς να σταματήσει οπουδήποτε, ούτε μία φορά, για οκτώ έως εννέα ολόκληρες ημέρες. Την άνοιξη ταξιδεύει πίσω στην Αλάσκα, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Η μοναδική αυτή ικανότητα του πτηνού έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ άλλων στην ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, στην αεροδυναμική μορφή του, στην ταχύτητα πτήσης, αλλά και στους ευνοϊκούς ανέμους. Επιστήμονες λένε τώρα ότι το ακτοτούρλι, χάρη και στην ικανότητά του να «κρίνει» τις καιρικές συνθήκες, βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι άλλων πτηνών καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.
«Έχουν μεγάλη εμπειρία και ξέρουν πότε πρέπει να εγκαταλείψουν την Αλάσκα, να επιλέξουν τη σωστή χρονική στιγμή, ώστε οι ατμοσφαιρικές συνθήκες να είναι κατάλληλες για το ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία και οι άνεμοι να είναι ευνοϊκοί», εξήγησε μιλώντας στο BBC ο Ντέιβιντ Ντάγκλας από την αμερικανική Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών. «Δεν πιστεύουμε ότι οι αλλαγές θα είναι τέτοιες που θα πρέπει να ανησυχούμε ότι [το ακτοτούρλι] δεν θα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη μετανάστευσή του με εξίσου θαυμαστό τρόπο όπως τώρα.»
Ο Ντάγκλας και οι συνάδελφοί του μελέτησαν πώς το ακτοτούρλι και άλλα πτηνά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στο μέλλον και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τη μετανάστευσή τους. Με τη βοήθεια ενός μοντέλου προσομοίωσης των συνθηκών ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που θα επικρατούν στο τέλος του αιώνα, είδαν ότι τα συστήματα αυτά θα μετακινηθούν προς το Βορρά και ότι τα πτηνά θα έχουν, κατά μέσο όρο, λιγότερες ευκαιρίες να αρχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους σε ευνοϊκές συνθήκες.
Όπως φάνηκε ωστόσο από τη μελέτη, το πτηνό μπορεί να επιλέξει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για το ταξίδι του, ακόμη κι όταν οι ευκαιρίες είναι λιγότερες. «Οι εμπειρικές μελέτες έδειξαν με σαφήνεια ότι αυτά τα πτηνά δεν φεύγουν στην τύχη», διευκρίνισε ο Ντάγκλας. «Είναι πολύ καλά στο να καταλαβαίνουν πότε οι συνθήκες είναι ιδανικές και επίσης, βλέποντας τα αποτελέσματα των μοντέλων και τη μεταβλητότητα των διαθέσιμων “παραθύρων”, διαπιστώνουμε ότι έχουν αρκετές ευκαιρίες να επιλέξουν καλά “παράθυρα” για αυτή τη μετανάστευση, παρότι αυτά μειώνονται.»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …