Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανασκαφές στη Λαμία: Η οχύρωση, η αγορά και τα νεκροταφεία (2000-2007)Λαμία: Η οχύρωση, η αγορά και τα νεκροταφεία (2000-2007)
 Η σύγχρονη Λαμία είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία ομώνυμη πόλη, η οποία οχυρώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. και εξελίχθηκε πολεοδομικά κατά τον ύστερο 4o- πρώιμο 3ο αι. π.X. Το αμυντικό σύστημα της Λαμίας, όπως και πολλών θεσσαλικών πόλεων, στηριζόταν στην οχυρωμένη ακρόπολη και στο τείχος της κάτω πόλης. Βάσει των ανασκαφών των τελευταίων ετών, όπως και των ορατών – στις αρχές του προηγούμενου αιώνα – τμημάτων, αποκαθίσταται με σχετική ακρίβεια η πορεία του. Το τείχος οικοδομήθηκε κατά το β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. και περιέκλειε την αρχαία πόλη με τα δημόσια κτήρια, την αγορά και τις ιδιωτικές κατοικίες, αφήνοντας έξω από την πορεία του τους χώρους των νεκροταφείων. Eίναι κατασκευασμένο κατά το ισόδομο ορθογώνιο σύστημα και αποτελείται από δύο παράλληλες σειρές λαξευμένων ορθογώνιων λιθοπλίνθων, οι οποίες σχημάτιζαν τις δύο κύριες όψεις του. 
Μεταξύ των δύο σειρών υπάρχει κενό που πληρώνεται από χώμα, λογάδες λίθους και λατύπη. Κατά διαστήματα έχουν τοποθετηθεί εγκάρσια ζεύγματα για τη σταθερότερη σύνδεση των δύο όψεων. Αξιόλογο τμήμα του τείχους (εικ. 1) αποκαλύφθηκε σε σωστική ανασκαφή οικοπέδου στην οδό Λεωνίδου 26 (ύστερα από αίτημα ανέγερσης νέας οικοδομής) και διατηρήθηκε ορατό και επισκέψιμο σε ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο. Το κέντρο της αρχαίας πόλης ταυτίζεται με αυτό της σύγχρονης Λαμίας. 
Οι ανασκαφές των τελευταίων ετών φέρνουν σταδιακά στο φως τμήματα του διοικητικού, εμπορικού και θρησκευτικού κέντρου της πόλης, η οποία είχε κτιστεί σε συμμετρικά οικοδομικά τετράγωνα πάνω σε τεχνητά άνδηρα με ισχυρούς αναλημματικούς τοίχους λόγω της έντονης προς Α. κατωφέρειας. Η ανασκαφή σε οικόπεδο στην οδό Αινιάνων 5 έφερε στο φως το ανατολικό τμήμα ηρώου ελληνιστικών χρόνων, το οποίο είχε ανασκαφεί παλαιότερα και διατηρείται σε υπόγειο χώρο οικοδομής, και τον αναλημματικό τοίχο του ανδήρου του, στο οποίο η πρόσβαση επιτυγχανόταν με μνημειώδη κλίμακα (εικ. 2).
 Τα νεκροταφεία βρίσκονταν στα βόρεια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της πόλης, έξω από τις αντίστοιχες πύλες. Πρόσφατες ανασκαφές στο χώρο ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας έφεραν στο φως τμήμα του νοτιοανατολικού νεκροταφείου της, με σημαντικότερα ευρήματα κτιστό καμαροσκεπή τάφο «μακεδονικού» τύπου (εικ. 3) με διάρκεια χρήσης από το 2ο αι. π.Χ. έως τον 1ο αι. μ.Χ. και επιτύμβιο ανάγλυφο με παράσταση δεξίωσης πολεμιστή του 4ου αι. π.Χ. Ο τάφος θα διατηρηθεί επισκέψιμος και ορατός στο αίθριο του Δικαστικού Μεγάρου.
Πηγή: www.culture.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …