«Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Πρακτικά διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου»

Ο Δήμος Καλαμάτας και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σας καλούν στην παρουσίαση του δίτομου έργου  «Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Πρακτικά διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου»

Με τη συμπλήρωση ήδη ογδόντα χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή της επιστήμης της Λαογραφίας στην Ελλάδα, Ν. Γ. Πολίτη ο οποίος με το πολυσύνθετο έργο και την πολύπλευρη προσωπικότητά του αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη εποχή της ελληνικής κοινωνικής και πνευματικής ιστορίας στο κρίσιμο μεταίχμιο του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του νεοελληνικού εθνικού ιδεώδους όσο και στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με την ευκαιρία και της μεταστέγασής του σε νέο, αυτόνομο κτίριο, που απέκτησε με δωρεά του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, οργάνωσε και πραγματοποίησε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο.

Στο συνέδριο συμμετείχαν με ανακοινώσεις τους σχεδόν όλοι οι ερευνητές της Λαογραφίας και εκπροσωπήθηκαν όλες οι επιστημονικές τάσεις. Στόχος μας ήταν οι ανακοινώσεις να περιληφθούν στα Πρακτικά. Με το πέρας των εργασιών του συνεδρίου είχαμε διατυπώσει την ευχή να συγκεντρωθούν σύντομα όλες οι ανακοινώσεις του συνεδρίου, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο απολογισμός της πλούσιας εσοδείας ενός γόνιμου τετραημέρου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι σύνεδροι φώτισαν από πολλές πλευρές την προσωπικότητα, το έργον και τις επιδράσεις του ιδρυτή της ελληνικής Λαογραφίας στη μεταγενέστερη πορεία της επιστήμης αυτής σε σχέση και με το σημαντικότερο δημιούργημά του, το Λαογραφικόν Αρχείον (από το 1966 Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών). Συγκεντρώθηκαν οι ανακοινώσεις σε δύο ογκώδεις τόμους, οι οποίοι προσφέρονται στους ειδικούς και το αναγνωστικό κοινό, προκειμένου με νηφαλιότητα και άνεση να μελετήσουν τα κείμενα που περιλαμβάνουν, να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν τόσο τις ενδιαφέρουσες απόψεις, όσο και το πλούσιο ανέκδοτο υλικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας στις σελίδες τους.

Την έκδοση θα παρουσιάσουν:

Παναγιώτης Καμηλάκης, Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, Ερευνητές, Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας, Επίκ. Καθηγητής Λαογραφίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ευάγγελος Καραμανές, Ερευνητής, Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ιωάννης Πλεμμένος, Μουσικολόγος-Ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας

Θα ακολουθήσει μικρή μουσική εκδήλωση: o κ. Κώστας Παυλόπουλος θα ερμηνεύσει δημοτικά άσματα από τις Εκλογές του Ν. Γ. Πολίτη

Νεότερη Παλαιότερη