Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναβαθμίζεται η λειτουργία του πεστροφογεννητικού σταθμού στον Ασπροπόταμο

Η αναβάθμιση της λειτουργίας του πεστροφογεννητικού σταθμού του Δασαρχείου Καλαμπάκας , που λειτουργεί στη θέση «Κουκουφλί» στην περιοχή του Ασπροποτάμου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις του, την Τετάρτη, με πρωτοβουλία της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπης Γερακούδη. 
 Στην συνάντηση για πρώτη φορά συμμετείχε αντιπροσωπεία του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Παν/μιου Θεσσαλίας, αποτελούμενη από τους: Δημήτριος Βαφείδης, Αναπληρωτή Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής (Ph.D.) με γνωστικό αντικείμενο τη Γενετική Υδρόβιων Ζωϊκών Οργανισμών Παναγιώτα Παναγιωτάκη, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια (M.Sc, Ph.D.) με γνωστικό αντικείμενο τις Υδατοκαλλιέργειες. Στεριανή Ματσιώρη, Λέκτορας (Δρ.) με γνωστικό αντικείμενο την Εκτιμητική Φυσικών Πόρων. Κωνσταντίνος Σκόρδας, Λέκτορας (Δρ.) με γνωστικό αντικείμενο την Περιβαλλοντική Γεωχημεία. Μαριάνθη Χατζηιωάννου, Λέκτορας (Δρ.) μεγνωστικό αντικείμενο: Εκτροφή Σαλιγκαριών και Βατράχων. 
 Συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Δ. Σακελλαρίου, ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Αν. Καλόγηρος, ο Δασάρχης Καλαμπάκας κ. Χρ. Πίσσιας και υπηρεσιακοί παράγοντες της Επιθεώρησης Δασών και του Δασαρχείου Καλαμπάκας. Στη σημασία που θα έχει η αναβάθμιση του πεστροφογεννητικού σταθμού για την ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ζητώντας την ενεργό συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη διαδικασία αυτή. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Παν/μιου Θεσσαλίας, δεσμεύτηκαν να προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους προκειμένου να αξιοποιηθούν, παραγωγικά αλλά και ερευνητικά οι δυνατότητες του σταθμού. 
Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά τους, καθώς θεωρούν ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και για το Πανεπιστήμιο αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής. Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σακελλαρίου δεσμεύτηκε να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια. 
 Σημειώνουμε ότι η άγρια πέστροφα του Ασπροποτάμου αποτελεί ένα μοναδικό είδος ψαριού και με την αναβαθμισμένη λειτουργία του σταθμού, μπορεί να επιτευχθεί ο εμπλουτισμός των ποταμών της περιοχής, που θα συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή και στη γενικότερη ανάπτυξη της. Για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών συντήρησης και κατασκευής των απαιτούμενων εγκαταστάσεων έχει ήδη ζητηθεί η επιχορήγηση από το Πράσινο Ταμείο, του ποσού των 100.000 €.-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ