Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ολοκληρώθηκε το Α΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου με θέμα: «Ιστοριογραφία και Πηγές για την ερμηνεία του 1821»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 το Α΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με φορέα διοργανώσεως την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος με θέμα : «Ιστοριογραφία και Πηγές για την ερμηνεία του 1821». Το Συνέδριο αυτό είναι το πρώτο από τα δέκα (10) Επιστημονικά Συνέδρια, τα οποία και διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, έως και το έτος 2021, για τον εορτασμό της συμπληρώσεως διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.


Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος ευρισκόταν στην Θεσσαλονίκη για τις εκεί επετειακές εκδηλώσεις των 100 χρόνων της απελευθερώσεως της Μακεδονίας, εκπροσώπησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων.

Χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας καί Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής.

Στο Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν τρείς (3) Συνεδρίες υπό την Προεδρία των : α. Ελλογιμωτάτης κ. Όλγας Κατσιαρδή - Hering, Καθηγήτριας Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, β. Ελλογιμωτάτου κ. Κωνσταντίνου Σβολοπούλου, Ακαδημαϊκού και γ. Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής.

Ομιλητές του Συνεδρίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, ήταν οι : Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Γκρέγκορυ Άρς, Παύλος Τζερμιάς, Γεράσιμος Ζώρας, Ιωάννης Τσόλκας, Παρασκευάς Κονόρτας, π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ελένη Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη, Αθανάσιος Καραθανάσης, Μαρία Μαντουβάλου, Αχιλλέας Λαζάρου, Μαρία - Ελευθερία Γιατράκου, Γεώργιος Γεωργής, Μαρία Ευθυμίου, Απόστολος Διαμαντής, Γεώργιος Καραμπελιάς και Χαράλαμπος Μηνάογλου.

Στο Συνέδριο παρέστησαν Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο τέως Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, Ελλογιμώτατοι Καθηγητές των Φιλοσοφικών και Θεολογικών Σχολών, Εκπρόσωποι του Συλλόγου «Απογόνων του 1821», της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, του Σωματείου «Ενωμένη Ρωμιοσύνη», Κληρικοί Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιστορικοί και Καθηγητές Μέσης Εκπαιδεύσεως, Φοιτητές και πολλοί ενασχολούμενοι με τις ιστορικές πηγές και τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις. 

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, Ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ανακοίνωσε το θέμα του επομένου Επιστημονικού Συνεδρίου για το Φθινόπωρο του έτους 2013, το οποίο είναι : «Η ζωή των υποδούλων Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας». 


E-mail: Politistikitautotita@yahoo.gr
Τηλ. Επικοινωνίας. 210-7272212-3 6932470352 Ἀρχιμ. Βαρθολομαῖος Ἀντωνίου -Τριανταφυλλιδης-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ