Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένας φούρνος 100 ετών και η ιστορία ενός ολόκληρου χωριού

Την ιστορία ενός ολόκληρου χωριού, τις χαρές του και την καθημερινότητα του κρύβει ένας φούρνος στις Άνω Ασίτες. Τον έκτισε πριν ένα αιώνα, μπορεί και λίγο παραπάνω, ο ΚωσταδυοΜιχάλης όταν έκανε το σπιτικό του, στο τελείωμα του χωριού. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους φούρνους… είναι η χωρητικότητά του, αφού χωρά 12 ταψιά! Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς το γιατί, ωστόσο εκεί δεν μαζευόταν μόνο όλη η γειτονιά αλλά σχεδόν όλο το χωριό, για να ψηθούν τα φαγητά, τα ψωμιά και τα παξιμάδια.

Οι νοικοκυρές κατηφόριζαν με τα ταψιά στα χέρια και βοηθούσαν στην ιεροτελεστία του ανάμματος πριν ακόμα ξημερώσει. Κάθε  οκτώ ημέρες άναβε ο φούρνος, χειμώνα καλοκαίρι για χρόνια  και το ψήσιμο γινόταν πανηγύρι.

«Η γιαγιά μου είναι ποθαμένη 20 χρόνια τώρα, αλλά εγώ θυμούμαι ακόμα, ότι δεν χαλούσε χατίρι σε κανέναν, και ο φούρνος άναβε και πιο συχνά , ανάλογα με  τις ανάγκες των συγχωριανών, πάντα για τις χαρές», θα πει στο MadeinCreta ο Μιχάλης Κοπιδάκης, εγγονός του ΚωσταδυοΜιχάλη, που φέρει το όνομά του, αλλά και το παρατσούκλι  του, ακόμα και σήμερα.

Βλέπετε τα παρατσούκλια στα χωριά της Κρήτης, ή στις γωνιές της Ελλάδας, δεν είναι μόνο η συνέχιση της γενιάς της κάθε οικογένειας , αλλά και της ιστορίας που κουβαλά το κάθε σπίτι. Και οι ιστορίες αυτές από τις μαρτυρίες κρατιούνται ζωντανές.

Όλοι συνδράμανε για να ανάβει ο φούρνος, πότε με ξύλα πότε με πεσκέσια για να ευχαριστήσουν την καλή γειτόνισσα, που δεν έλεγε ποτέ όχι.  

φουρνος άνω ασιτες παράδοση κρητης κοπιδάκης

Εκατό χρόνια μετά, μπορεί κανείς να δει στην δεξιά πλευρά του φούρνου, πάνω στη γωνία, τις μακριές βίτσες που είχε φτιάξει ο παππούς του Μιχάλη Κοπιδάκη για να μπορούν οι γυναίκες να τραβάνε έξω τα ταψιά. Πολλές φορές όμως αυτές δεν έφταναν .

«Καλά όταν έψηναν τα φαγητά και τα ψωμιά, τα παξιμάδια  όμως ήταν ... το ζόρι», θα πει γελώντας νοσταλγικά ο Μιχάλης Κοπιδάκης, στο MadeinCreta.

Τα κοπέλια του χωριού, αγγάρευαν οι μανάδες φωνάζοντας σε όλο το χωριό και όταν ο φούρνος ξεπύρωνε, οι πιο αδύνατοι έμπαιναν μέσα για να βγάλουν τα παξιμάδια.

φουρνος άνω ασιτες παράδοση κρητης κοπιδάκης

«Είχα βαρεθεί να μουζώνομαι , και στο τέλος κρυβόμουν … μπελάς και αυτός», θα συνεχίσει .

Τώρα… τώρα ο φούρνος έχει μέσα ξερά  χόρτα και ανάβει μόνο Μιχαήλ Αρχαγγέλου, για να ψηθούν τα κρέατα , και να κεραστούν οι  καλεσμένοι , στη γιορτή του Μιχάλη.-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ