Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άνφε: Μια μικρή Ελλάδα στο Λίβανο

H Άνφε είναι μια ελληνορθόδοξη κωμόπολη, στις ακτές του βορείου Λιβάνου 65 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού και μόλις 15 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης. Με πληθυσμό που φτάνει περίπου τις 6.500 ψυχές, η Άνφε στη πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο χωριό, και πιο συγκεκριμένα, ένα ψαροχώρι αφού ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της ασχολούνται με την αλιεία.
Αυτό που εντυπωσιάζει έναν επισκέπτη στην Άνφε είναι ότι το μεγάλο αυτό ψαροχώρι θυμίζει έντονα Ελλάδα. Όχι μόνο ότι σχεδόν όλοι της οι κάτοικοι ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Όχι επειδή επικρατεί παντού το άσπρο και το μπλε χρώμα. 'Οχι επειδή η αρχιτεκτονική των σπιτιών και της κεντρικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου εκπέμπουν Ελλάδα, αλλά πιο πάνω από όλα αυτά είναι η ίδια η χαλαρή ατμόσφαιρα που επικρατεί παντού που σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο ελληνικό νησί.
Η Άνφε λοιπόν μοιάζει να βρίσκεται κτισμένη σε κάποιο ελληνικό νησί επειδή τα πάντα εδώ θυμίζουν Ελλάδα. Μια Ελλάδα κατ' ακρίβεια τις δεκαετίας του 60. Ένα χωριό σε κάποιο ελληνικό νησί πριν την έλευση του μαζικού τουρισμού με όλα τα συναπτά επακόλουθα. Μα αυτό που κερδίζει αμέσως έναν επισκέπτη στην Άνφε, δεν είναι μόνο η ελληνικότητα το όλου τοπίου, αλλά οι αγνές ψυχές των τόσο πολύ φιλόξενων κατοίκων της.
Πριν καλά- καλά προλάβεις να φθάσεις στο χωριό, πριν περάσουν πέντε λεπτά, θ' αρχίσουν οι ντόπιο να έρχονται κοντά σου, να θέλουν να σε πάρουν στα σπίτια τους να σε φιλοξενήσουν, να θέλουν να σε πάρουν να δεις τις εκκλησίες τους - οκτώ στο σύνολο τους- να σου δείξουν τις αρχαιότητες του χωριού τους. Όλα αυτά χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Ελλάδα της δεκαετίας του 60 είπαμε.
Οι κάτοικοι της Άνφε δεν είναι μόνο καλόκαρδοι και φιλόξενοι άνθρωποι με πολύ αγνές ψυχές, αλλά έχουν και πολλά άλλα προτερήματα που εμείς χάσαμε ή δεν είχαμε ποτέ. Ένα από αυτά τα προτερήματα είναι και το έντονο αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων του χωριού. Εδώ η λέξη ατομικισμός είναι μια άγνωστη λέξη. Στην Άνφε τα πάντα μοιράζονται. Η Άνφε είναι μια Ορθόδοξη ενορία με όλη τη σημασία της λέξης. Η Άνφε είναι ένα παράδειγμα για όλους μας. Η Άνφε είναι η ενορία όνειρο του κάθε Ορθόδοξου ιερέα.
Από την Ελληνορθόδοξη ενορία της Άνφε έχουμε πολλά να παραδειγματιστούμε. Εδώ, ο κόσμος δεν πηγαίνει στην εκκλησία μόνο για να εκκλησιαστεί και μετά να πάει σπίτι του και το πολύ πολύ να πει ένα ή δύο καλημέρα σε κάποιους γνωστούς. Στην Άνφε το πνεύμα του τί εστί ενορία είναι πολύ ζωντανό και πολύ ανεπτυγμένο. Στην Άνφε τα πάντα μοιράζονται όπως είπαμε. Οι κάτοικοι μαγειρεύουν μαζί και τρώγουν μαζί μέσα σε ένα τεράστιο αρχονταρίκι κτισμένο δίπλα από την κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ένα τόσο αναγκαίο κτίριο που απουσιάζει από τις δικές μας ενορίες. Στην Άνφε οι κάτοικοι ζουν σαν να είναι όλο το χωριό μια μεγάλη οικογένεια. Τις εκκλησίες τους τις καθαρίζουν όλοι μαζί, τις στολίζουν όλοι μαζί, και όταν έρθει το Πάσχα τις γεμίζουν με πανέμορφα λουλούδια. Δεν στολίζουν μόνο το εικονοστάσι άλλα κυριολεκτικά όλη την εκκλησία -από το γυναικωνίτη μέχρι τη κάθε γωνιά της εκκλησίας.
Κάθε Κυριακή, στις γιορτές, το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, στις χαρές και στις λύπες, οι κάτοικοι της Άνφε μαζεύονται στην ενορία τους και μετά τις ακολουθίες στην εκκλησία, δεν πάει ο καθένας στο σπίτι του, όπως εμείς, αλλά έρχονται όλοι μαζί σε κοινωνία μέσα στο τεράστιο τους αρχονταρίκι. Στην Άνφε η λέξη εκκλησία δεν έχει χάσει ακόμη το αληθινό της νόημα. Στην Άνφε η Ορθόδοξη πίστη και παράδοση είναι ένα καθημερινό βίωμα των ανθρώπων. Στην Άνφε εκπέμπει ακόμη το αληθινό φως της πίστης μας.


NOCTOC

Φώτο: www.anfeh.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …