To Χριστόψωμο

Για την ημέρα  των Χριστουγέννων, από τα πολύ παλιά  χρόνια, οι νοικοκυρές έφτιαχναν το Χριστόψωμο! Ένα ψωμάκι ζυμωμένο όπως όλα τα άλλα, σε σχήμα όμως κουλούρας, το οποίο οι νοικοκυρές ετοίμαζαν 2-3 ημέρες πριν την ημέρα των Χριστουγέννων! Οι γυναίκες του σπιτιού έβαζαν όλη τους την τέχνη φτιάχνοντας αυτό το παραδοσιακό ψωμάκι, ενώ με όση ζύμη τους περίσσευε, έφτιαχναν μικρά μικρά στολιδάκια.
Ο σπιτονοικοκύρης ήταν εκείνος που έκοβε το Χριστόψωμο. Πρώτο έκοβε το κομμάτι του Χριστού κι έπειτα το κομμάτι του φτωχού. Την ώρα που έκοβαν το Χριστόψωμο σιγοκαίγονταν δύο ξύλα τοποθετημένα σταυρωτά στο τζάκι. Συμβολικές όλες οι πράξεις παραπέμπουν στην συνοχή της οικογένειας γύρω από την εστία, στη σημασία της προσφοράς/σπονδής αλλά και στην ιερή φλόγα. Σε άλλα μέρη προτού να το κόψουν το θυμιατιζαν ενώ αλλού το σταύρωναν...Πάνω του κάρφωναν ένα κλαδί ελιάς και στο κλαδί περνούσαν σύκα, μήλα και πορτοκάλια. Στη Μ.Ασία έκαναν γύρω-γύρω το τραπέζι το σήκωναν κι έλεγαν : «Χριστός γεννάται, χαρά στο κόσμο, Κεράς τραπέζια, Παναγιάς τραπέζια».

Ετσι λοιπόν ακόμη και αν ομολογουμένως εμείς οι σημερινές νοικοκυρές δύσκολα θα συναγωνιζόμασταν με τις παλιότερες νοικοκυρές στη τέχνη της διακόσμησης του ιδιαίτερου αυτού ψωμιού των ημερών των Χριστουγέννων δεν παύει να μπορούμε να το παρασκευάσουμε με πιο λιτό και απέριττο τρόπο. Για αυτό λοιπόν ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το δικό μας Χριστόψωμο φέτος και να κάνουμε το γιορτινό μας τραπέζι διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά.

Υλικά
1 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
1/2 κιλό αλεύρι μαλακό, 
2 κύβους (120 γρ. μαγιά φούρνου ) ή 4 φακελάκια ξηρή μαγιά,
λ χλιαρό νερό όσο σηκώσει, 
2 φλ.τσαγ ζάχαρη, 2 φλ.τσαγ λάδι, 
2 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό κόκκινο κρασί, 
2 κ.γλκ αλάτι, 
1 κ.σ μαστίχα κοπανισμένη, 
1 κ.γλκ γλυκάνισος, 
1 1/2 φλ.τσαγ καρύδια χοντροκομμένα, 
1 φλ.τσαγ σταφίδες μαύρες κορινθιακές, 
1 κουταλιά σούπας κανέλα, 
1 κουταλιά σούπας γαρίφαλο, 
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια, 
1 φλ.τσαγ χυμό πορτοκαλιού, 
½ φλ.τσαγ κονιάκ. 
Για το γαρνίρισμα : 
λίγο λάδι, 
σουσάμι

Εκτέλεση

Πιάνουμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ.( 350 γρ. αλεύρι σκληρό, τη μαγιά και λίγο νερό). Το πρωί προσθέτουμε 1 φλ.τσαγ ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Προσθέτουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με χλιαρό νερό όσο σηκώσει. Θέλουμε να γίνει μία λεία ζύμη που δεν κολλάει Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για (1 1/2 ώρα). Πλάθουμε τα χριστόψωμα και τα βάζουμε σε 2 λαδωμένα στρογγυλά ταψιά. Αφήνουμε να φουσκώσουν. Κεντάμε με πιρούνι σχέδια. Αλείφουμε με λάδι και ρίχνουμε σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 20 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 170 για 45 λεπτά. Αν χρειαστεί απλά βάλτε αλουμινόχαρτο για να μην καεί

Καλή επιτυχία!

και......

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!!!!

Κατερίνα Αντώνενα

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη