Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

To Χριστόψωμο

Για την ημέρα  των Χριστουγέννων, από τα πολύ παλιά  χρόνια, οι νοικοκυρές έφτιαχναν το Χριστόψωμο! Ένα ψωμάκι ζυμωμένο όπως όλα τα άλλα, σε σχήμα όμως κουλούρας, το οποίο οι νοικοκυρές ετοίμαζαν 2-3 ημέρες πριν την ημέρα των Χριστουγέννων! Οι γυναίκες του σπιτιού έβαζαν όλη τους την τέχνη φτιάχνοντας αυτό το παραδοσιακό ψωμάκι, ενώ με όση ζύμη τους περίσσευε, έφτιαχναν μικρά μικρά στολιδάκια.
Ο σπιτονοικοκύρης ήταν εκείνος που έκοβε το Χριστόψωμο. Πρώτο έκοβε το κομμάτι του Χριστού κι έπειτα το κομμάτι του φτωχού. Την ώρα που έκοβαν το Χριστόψωμο σιγοκαίγονταν δύο ξύλα τοποθετημένα σταυρωτά στο τζάκι. Συμβολικές όλες οι πράξεις παραπέμπουν στην συνοχή της οικογένειας γύρω από την εστία, στη σημασία της προσφοράς/σπονδής αλλά και στην ιερή φλόγα. Σε άλλα μέρη προτού να το κόψουν το θυμιατιζαν ενώ αλλού το σταύρωναν...Πάνω του κάρφωναν ένα κλαδί ελιάς και στο κλαδί περνούσαν σύκα, μήλα και πορτοκάλια. Στη Μ.Ασία έκαναν γύρω-γύρω το τραπέζι το σήκωναν κι έλεγαν : «Χριστός γεννάται, χαρά στο κόσμο, Κεράς τραπέζια, Παναγιάς τραπέζια».

Ετσι λοιπόν ακόμη και αν ομολογουμένως εμείς οι σημερινές νοικοκυρές δύσκολα θα συναγωνιζόμασταν με τις παλιότερες νοικοκυρές στη τέχνη της διακόσμησης του ιδιαίτερου αυτού ψωμιού των ημερών των Χριστουγέννων δεν παύει να μπορούμε να το παρασκευάσουμε με πιο λιτό και απέριττο τρόπο. Για αυτό λοιπόν ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το δικό μας Χριστόψωμο φέτος και να κάνουμε το γιορτινό μας τραπέζι διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά.

Υλικά
1 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
1/2 κιλό αλεύρι μαλακό, 
2 κύβους (120 γρ. μαγιά φούρνου ) ή 4 φακελάκια ξηρή μαγιά,
λ χλιαρό νερό όσο σηκώσει, 
2 φλ.τσαγ ζάχαρη, 2 φλ.τσαγ λάδι, 
2 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό κόκκινο κρασί, 
2 κ.γλκ αλάτι, 
1 κ.σ μαστίχα κοπανισμένη, 
1 κ.γλκ γλυκάνισος, 
1 1/2 φλ.τσαγ καρύδια χοντροκομμένα, 
1 φλ.τσαγ σταφίδες μαύρες κορινθιακές, 
1 κουταλιά σούπας κανέλα, 
1 κουταλιά σούπας γαρίφαλο, 
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια, 
1 φλ.τσαγ χυμό πορτοκαλιού, 
½ φλ.τσαγ κονιάκ. 
Για το γαρνίρισμα : 
λίγο λάδι, 
σουσάμι

Εκτέλεση

Πιάνουμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ.( 350 γρ. αλεύρι σκληρό, τη μαγιά και λίγο νερό). Το πρωί προσθέτουμε 1 φλ.τσαγ ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Προσθέτουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με χλιαρό νερό όσο σηκώσει. Θέλουμε να γίνει μία λεία ζύμη που δεν κολλάει Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για (1 1/2 ώρα). Πλάθουμε τα χριστόψωμα και τα βάζουμε σε 2 λαδωμένα στρογγυλά ταψιά. Αφήνουμε να φουσκώσουν. Κεντάμε με πιρούνι σχέδια. Αλείφουμε με λάδι και ρίχνουμε σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 20 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 170 για 45 λεπτά. Αν χρειαστεί απλά βάλτε αλουμινόχαρτο για να μην καεί

Καλή επιτυχία!

και......

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!!!!

Κατερίνα Αντώνενα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή



-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …