Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρώτα κέικ τυρόγαλου,τώρα αλεύρι σταφυλιού

Μπορεί να υπάρχει πρωτοπόρος έρευνα, τεχνολογική καινοτομία και παραγωγική εφαρμογή στην Ελλάδα και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς, όπως ο αγροτοδιατροφικός; Μη βιαστείτε να απαντήσετε –ως συνήθως– αρνητικά.

Θα σας διαψεύσει η προσπάθεια δημιουργίας νέων ειδών διατροφής, όπως για παράδειγμα ένα νέο είδος αλευριού, το οποίο περιέχει κι ένα ειδικό εκχύλισμα από σταφύλια. Το αποτέλεσμα είναι να βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι το δεύτερο προϊόν στην Ελλάδα που έχει λάβει την επίσημη άδεια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων να χρησιμοποιεί «Ισχυρισμό Υγείας». Δημιούργημα του εργαστηρίου του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν έχει σχέση με διάφορα εμπορικά παραπροϊόντα που κυκλοφορούν. «Ο συγκεκριμένος τύπος αλευριού είναι αποτέλεσμα μελετών πολλών ετών. Μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν πρόβλημα με τα αιμοφόρα αγγεία τους. Αποτελεί μέρος μιας συνολικής ερευνητικής προσπάθειας του εργαστηρίου μας για τη δημιουργία των λεγόμενων βιολειτουργικών τροφίμων», λέει στην «Καθημερινή» ο καθηγητής κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Τι είναι τα βιολειτουργικά τρόφιμα; «Στο εργαστήριο απομονώνουμε συστατικά κάποιων φυτών, όπως για παράδειγμα των ψυχανθών (φασόλια, φακές κ.λπ.), ερευνούμε τις ιδιότητές τους και στη συνέχεια τα εισάγουμε σε αδρανή τρόφιμα, όπως το ψωμί, οι χυμοί και το γιαούρτι. Ετσι, το νέο προϊόν έχει εμπλουτισθεί με τις ιδιότητες του εκχυλίσματος, πρόκειται για ένα βιολειτουργικό τρόφιμο», εξηγεί ο κ. Κουρέτας.

Το αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιών έρχεται ύστερα από ένα άλλο δημιούργημα, το κέικ αποκατάστασης «feed back», το οποίο περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης από τυρόγαλο – το κέικ τυρόγαλου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ασθενών και παιδιών. Ολα αυτά τα προϊόντα δημιουργήθηκαν από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τους Μύλους Καπλανίδη. Δημιούργησαν μάλιστα και μια εταιρεία, την K – Meditura, για την προστασία των σχετικών δικαιωμάτων για τα προϊόντα.

Οι ερευνητές προχωρούν, όμως, ήδη στο επόμενο πεδίο. «Μελετάμε το μεταβολικό προφίλ του κάθε ανθρώπου, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του τρόπου ζωής του και βλέπουμε τι συστατικά του λείπουν, ποια βιολειτουργικά τρόφιμα θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Σε συνεργασία με διαιτολογικά κέντρα της Αθήνας και ύστερα από εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος, μπορούμε να σχεδιάσουμε τρόφιμα που θα ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες. Καθώς όμως δεν μπορούμε να φτιάξουμε εντελώς εξατομικευμένα τρόφιμα, δημιουργούμε κάποιες κατηγορίες, με βάση τον μεταβολισμό», λέει ο κ. Κουρέτας. Ηδη το εργαστήριο έχει μελετήσει το προφίλ περίπου 2.500 ατόμων και έχει διαμορφώσει δέκα κατηγορίες μεταβολικού προφίλ.

Φαρμακευτικά φυτά

Αλλά η γκάμα των ερευνών δεν σταματάει εκεί. «Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τα φαρμακευτικά φυτά. Η βιοποικιλότητα της Ελλάδας σε φαρμακευτικά φυτά είναι πραγματικά μοναδική στην Ευρώπη. Διαθέτουμε πάνω από 1.500 ενδημικά είδη, όταν οι βόρειες χώρες δεν διαθέτουν πάνω από 10 είδη. Παρ' όλα αυτά, είμαστε τελευταίοι σε εξαγωγές, όταν η Αλβανία είναι πρώτη», τονίζει ο κ. Κουρέτας.

Τα φαρμακευτικά φυτά έχουν φαρμακευτικό ενδιαφέρον, σαν ρόφημα, σαν αλοιφή, ακόμα και σαν πρώτη ύλη για παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τα πολύτιμα αυτά είδη είναι ιδιαίτερα κοινά στην Ελλάδα: μελισσόχορτο, φασκόμηλο, ρίγανη, δυόσμος, θυμάρι και άλλα. Πρόκειται για επιστημονική εμβάθυνση στην παραδοσιακή γνώση, για τη δημιουργία νέων προϊόντων, με πρώτη ύλη τα φυτά αυτά, με προστιθέμενη αξία λόγω τυποποίησης, πιστοποίησης κ.λπ. «Πρόκειται για ένα θησαυρό που δεν μπορούμε να τον αφήνουμε ανεκμετάλλευτο, προς όφελος των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών μπορεί να είναι και άμεσα πιο επικερδής για τους αγρότες, σε σχέση με άλλες επιλογές. Επίσης, μπορούν να ανοίξουν κι άλλοι δρόμοι οικονομικής αξιοποίησης: «Να δημιουργηθούν είδη τσαγιού, ροφημάτων, βασισμένα σε αυτά τα προϊόντα», προτείνει ο κ. Κουρέτας. Γιατί όχι;

Πηγή: kathimerini.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …