Εστία Θεάτρου «’Ερινεώς»

Το 1992 με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ιωάννη Τράντα, [συνιδρυτικό και βασικό στέλεχος της Θεατρικής Λέσχης Βόλου 1977 -1992, με παραστάσεις ( Π. Χόρν, Αριστοφάνη, Ροζέ Βιτράκ, Ευριπίδη, Άντζελο Μπεόλκο, Σβάρτς, Σοφοκλή, Δ. Σολωμού, Ούγο Φώσκολο, Καλιδάσα, κ.ά.), σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία, Ελβετία, Δυτική Γερμανία, Ινδίες, Ισπανία - Α΄παγκόσμιο βραβείο στην Σεβίλλη EXPO 1992, για την Αντιγόνη του Σοφοκλή στο αρχαιοελληνικό κείμενο], δημιουργείται στον Βόλο η Εστία Θεάτρου «Ερινεώς» που ξεκινά μια πρωτότυπη δράση στον χώρο του Θεάτρου, με στόχο την έρευνα, μελέτη και παρουσίαση, ελληνικών κυρίως, θεατρικών και λογοτεχνικών κειμένων με πανανθρώπινες και διαχρονικές πολιτιστικές ιδέες και αξίες, στηριγμένη στις Αρχές και τους Κανόνες του αρχαιοελληνικού θεάτρου.

Μελετώντας κι’ ερευνώντας, - με την συνεργασία θεατρολόγων, μουσικολόγων, κινησιολόγων, ενδυματολόγων, εικαστικών, φιλολόγων, - την αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία, στο αρχαίο κείμενο, που είναι οι πρώτες καθοριστικές μορφές και μήτρες του παγκόσμιου θεάτρου, η θεατρική ομάδα αποκτά τις γνώσεις, τις βάσεις και το μέτρο, που θα αποτελέσουν την ιδιαίτερη αντίληψή της και το εμπειρικό «όργανό» της για την σκηνική παρουσίαση των έργων της. Έτσι η ομάδα αποκτά έναν μόνιμο και βασικό πυρήνα που αποτελείται από ηθοποιούς (λόγος), χορευτές (όρχηση), μουσικούς (μέλος), και με μοναδικό τρόπο επιτυγχάνει να εναρμονίσει τις μορφές της δραματικής τέχνης με απόλυτο σεβασμό στο ήθος, το πνεύμα και την ποίηση του εκάστοτε έργου.

Πολύ σύντομα η ανταπόκριση του κοινού και οι διακρίσεις δικαιώνουν την προσωπική ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα της ομάδας. Παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, σε διεθνή κι ελληνικά φεστιβάλ, (Κίεβο, Τιρόλο, Άδανα, Κωνσταντινούπολη, Ιεροσόλυμα, Τελ Αβιβ…), το 1995 κατακτά το Α΄ πανελλήνιο βραβείο του Διαγωνιστικού Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης (Καλύτερη Παράσταση Συνόλου - Αισχύλου: Προμηθεύς Δεσμώτης, στο αρχαιοελληνικό κείμενο) και το 1998 προσκαλείται στην Βουλή των Ελλήνων να παρουσιάσει έργο της για τον εθνικό ήρωα Ρήγα Φεραίο Βελεστινλή και εκτελεί τηλεοπτική παραγωγή με θέμα τον Εθνεγέρτη Ρήγα κατόπιν παραγγελίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Εκπαιδευτική Τηλεόραση).

Η «Εστία Θεάτρου Ερινεώς» είναι αστική μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία με έδρα την πόλη του Βόλου.
Ο Ιωάννης Τράντας είναι ο μόνιμος καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης της "Εστίας Θεάτρου Ερινεώς".

Περισσότερα: http://www.erineos.net


Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη