Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εστία Θεάτρου «’Ερινεώς»

Το 1992 με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ιωάννη Τράντα, [συνιδρυτικό και βασικό στέλεχος της Θεατρικής Λέσχης Βόλου 1977 -1992, με παραστάσεις ( Π. Χόρν, Αριστοφάνη, Ροζέ Βιτράκ, Ευριπίδη, Άντζελο Μπεόλκο, Σβάρτς, Σοφοκλή, Δ. Σολωμού, Ούγο Φώσκολο, Καλιδάσα, κ.ά.), σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία, Ελβετία, Δυτική Γερμανία, Ινδίες, Ισπανία - Α΄παγκόσμιο βραβείο στην Σεβίλλη EXPO 1992, για την Αντιγόνη του Σοφοκλή στο αρχαιοελληνικό κείμενο], δημιουργείται στον Βόλο η Εστία Θεάτρου «Ερινεώς» που ξεκινά μια πρωτότυπη δράση στον χώρο του Θεάτρου, με στόχο την έρευνα, μελέτη και παρουσίαση, ελληνικών κυρίως, θεατρικών και λογοτεχνικών κειμένων με πανανθρώπινες και διαχρονικές πολιτιστικές ιδέες και αξίες, στηριγμένη στις Αρχές και τους Κανόνες του αρχαιοελληνικού θεάτρου.

Μελετώντας κι’ ερευνώντας, - με την συνεργασία θεατρολόγων, μουσικολόγων, κινησιολόγων, ενδυματολόγων, εικαστικών, φιλολόγων, - την αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία, στο αρχαίο κείμενο, που είναι οι πρώτες καθοριστικές μορφές και μήτρες του παγκόσμιου θεάτρου, η θεατρική ομάδα αποκτά τις γνώσεις, τις βάσεις και το μέτρο, που θα αποτελέσουν την ιδιαίτερη αντίληψή της και το εμπειρικό «όργανό» της για την σκηνική παρουσίαση των έργων της. Έτσι η ομάδα αποκτά έναν μόνιμο και βασικό πυρήνα που αποτελείται από ηθοποιούς (λόγος), χορευτές (όρχηση), μουσικούς (μέλος), και με μοναδικό τρόπο επιτυγχάνει να εναρμονίσει τις μορφές της δραματικής τέχνης με απόλυτο σεβασμό στο ήθος, το πνεύμα και την ποίηση του εκάστοτε έργου.

Πολύ σύντομα η ανταπόκριση του κοινού και οι διακρίσεις δικαιώνουν την προσωπική ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα της ομάδας. Παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, σε διεθνή κι ελληνικά φεστιβάλ, (Κίεβο, Τιρόλο, Άδανα, Κωνσταντινούπολη, Ιεροσόλυμα, Τελ Αβιβ…), το 1995 κατακτά το Α΄ πανελλήνιο βραβείο του Διαγωνιστικού Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης (Καλύτερη Παράσταση Συνόλου - Αισχύλου: Προμηθεύς Δεσμώτης, στο αρχαιοελληνικό κείμενο) και το 1998 προσκαλείται στην Βουλή των Ελλήνων να παρουσιάσει έργο της για τον εθνικό ήρωα Ρήγα Φεραίο Βελεστινλή και εκτελεί τηλεοπτική παραγωγή με θέμα τον Εθνεγέρτη Ρήγα κατόπιν παραγγελίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Εκπαιδευτική Τηλεόραση).

Η «Εστία Θεάτρου Ερινεώς» είναι αστική μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία με έδρα την πόλη του Βόλου.
Ο Ιωάννης Τράντας είναι ο μόνιμος καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης της "Εστίας Θεάτρου Ερινεώς".

Περισσότερα: http://www.erineos.net


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ