Μπακλαβάς με καρύδι και με φιστίκι

Υλικά
Φύλλα ζύμης (αγοραστά ή αυτά που φτιάξαμε), 300 γρ. καρυδόψιχα ή 350 γρ. τριμμένα φιστίκια Αιγίνης, 500 γρ. λιωμένο βούτυρο (σε θερμοκρασία που να μην καίγεται το χέρι μας) Για το σιρόπι: 1200 γρ. ζάχαρη, 800 γρ. νερό, χυμό από μισό λεμόνι
Προετοιμασία
Βάζουμε τα έτοιμα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο στον πάγκο. Χρησιμοποιώντας το ταψί σαν καλούπι τα καπακώνουμε από πάνω και ό,τι περισσεύει δύο δάχτυλα πιο έξω το κόβουμε. Τυλίγουμε ένα ένα τα κομμάτια στο σχήμα του ταψιού σε έναν λεπτό πλάστη.
Στη συνέχεια λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε δύο από τα κομμάτια φύλλο που τυλίξαμε στον πλάστη. Έπειτα στρώνουμε σε όλο το ταψί ομοιόμορφα, το ένα πάνω στο άλλο, τα μισά από τα κομμάτια που περίσσεψαν από τη ζύμη. Πάνω στα φύλλα που στρώσαμε στο ταψί, τοποθετούμε την καρυδόψιχα ή την ψίχα απο τα φιστίκια. Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα κομμάτια της ζύμης που περίσσεψαν προηγουμένως ομοιόμορφα το ένα πάνω στο άλλο.
Στη συνέχεια απλώνουμε στο ταψί σα σεντόνι ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα που έχουμε τυλίξει στον πλάστη το ένα πάνω στο άλλο, βρέχοντάς τα με το λειωμένο βούτυρο. Διορθώνουμε με ένα μαχαίρι τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί. Χαράζουμε επίσης με προσοχή, ώστε να μην τρυπήσει η ζύμη, μερίδες σε σχήμα ρόμβου ή ορθογώνιου πάνω στα φύλλα.
Έπειτα χύνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω στο ταψί ούτως ώστε να μη μείνει κάποιο μέρος ξερό. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο προσθέτουμε το σιρόπι που ετοιμάσαμε πριν προλάβει να κρυώσει. Περιμένουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι.

Σημείωση: Μπορούμε επίσης αντί για καρυδόψιχα, ή φιστίκι Αιγίνης να βάλουμε 300 γρ. τριμμένο αράπικο φιστίκι. Επίσης πολλοί προσθέτουν στη γέμιση κανέλα και γαρίφαλλο.


Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη