Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπακλαβάς με καρύδι και με φιστίκι

Υλικά
Φύλλα ζύμης (αγοραστά ή αυτά που φτιάξαμε), 300 γρ. καρυδόψιχα ή 350 γρ. τριμμένα φιστίκια Αιγίνης, 500 γρ. λιωμένο βούτυρο (σε θερμοκρασία που να μην καίγεται το χέρι μας) Για το σιρόπι: 1200 γρ. ζάχαρη, 800 γρ. νερό, χυμό από μισό λεμόνι
Προετοιμασία
Βάζουμε τα έτοιμα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο στον πάγκο. Χρησιμοποιώντας το ταψί σαν καλούπι τα καπακώνουμε από πάνω και ό,τι περισσεύει δύο δάχτυλα πιο έξω το κόβουμε. Τυλίγουμε ένα ένα τα κομμάτια στο σχήμα του ταψιού σε έναν λεπτό πλάστη.
Στη συνέχεια λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε δύο από τα κομμάτια φύλλο που τυλίξαμε στον πλάστη. Έπειτα στρώνουμε σε όλο το ταψί ομοιόμορφα, το ένα πάνω στο άλλο, τα μισά από τα κομμάτια που περίσσεψαν από τη ζύμη. Πάνω στα φύλλα που στρώσαμε στο ταψί, τοποθετούμε την καρυδόψιχα ή την ψίχα απο τα φιστίκια. Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα κομμάτια της ζύμης που περίσσεψαν προηγουμένως ομοιόμορφα το ένα πάνω στο άλλο.
Στη συνέχεια απλώνουμε στο ταψί σα σεντόνι ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα που έχουμε τυλίξει στον πλάστη το ένα πάνω στο άλλο, βρέχοντάς τα με το λειωμένο βούτυρο. Διορθώνουμε με ένα μαχαίρι τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί. Χαράζουμε επίσης με προσοχή, ώστε να μην τρυπήσει η ζύμη, μερίδες σε σχήμα ρόμβου ή ορθογώνιου πάνω στα φύλλα.
Έπειτα χύνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω στο ταψί ούτως ώστε να μη μείνει κάποιο μέρος ξερό. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο προσθέτουμε το σιρόπι που ετοιμάσαμε πριν προλάβει να κρυώσει. Περιμένουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι.

Σημείωση: Μπορούμε επίσης αντί για καρυδόψιχα, ή φιστίκι Αιγίνης να βάλουμε 300 γρ. τριμμένο αράπικο φιστίκι. Επίσης πολλοί προσθέτουν στη γέμιση κανέλα και γαρίφαλλο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ