Μεγάλη Κάψη Φθιώτιδας


Πρώτα το Δάσος της βαλανιδιάς και στη συνέχεια το ελατόδασος μας φέρνουν στη Μεγάλη Κάψη Μακρακώμης Φθιώτιδας (υψομ.860,Κατ.199) χωριό με πλούσια ιστορία και αρκετά μεταβυζαντινά. Οι εκκλησίες Αγία Τριάδα τρίκλιτη βασιλική (1749) με το παραδοσιακό «χοροστάσι» της και η Παναγία μας γυρίζουν πίσω στα 1695 όταν ο εξωμότης Λυμπεράκης Γερακάρης από τη Μάνη έκαψε το παλαιότερο κεφαλοχώρι, ένα χιλιόμετρο περίπου νότια του σημερινού που ονομαζόταν «Μεταξάς» ή «Μεταξάδες» από το μετάξι που παρήγαγε. Στη συνέχεια έγινε η διάσπαση των κατοίκων και δημιουργήθηκαν τα τρία νέα χωριά: Πέρα Κάψη (σήμερα Τυμφρηστός), Μεσαία Κάψη και Μεγάλη Κάψη.
Εδώ στο ερειπωμένο σήμερα μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα λειτουργούσε προεπαναστατικά και μετεπαναστατικά ελληνικό σχολειό με κορυφαίους και διαπρεπείς σχολάρχες. Το πάρκο του αειμνήστου πολιτικού Ευαγ.Καλαντζή δίπλα στο σπίτι του και το παραδοσιακό ταβερνάκι γίνονται ένας πνεύμονας ζωντάνιας για κάθε φυσιολάτρη που θέλει να χαρεί και να απολαύσει το βουνό μαζί με την οικογένεια του. 
Στην κορυφή της Μεγάλης Κάψης και μέσα στα πανύψηλα ελάτια ξεφυτρώνει το «Δασικό χωριό». Ενα χωριό με 20 ξύλινα σπιτάκια με εστιατόριο και παραδοσιακή ορχήστρα, μπορεί να σας φιλοξενήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, κάνοντας τις διακοπές σας αξέχαστες.Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη