Δυο παραστάσεις για παιδιά στο Μέγαρο Μουσικής

Οι Κυριακές έχουν χαρακτήρα θεατρικό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με παραστάσεις για τους πιτσιρικάδες της πόλης.

«Μίλα και Σουτ»
Μια μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά από την ομάδα Κοπέρνικος Κάθε Κυριακή στις 15:00

Σε πρωτότυπο κείμενο των βραβευμένων συγγραφέων Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη, με την ευρηματική σκηνοθεσία του Γκάυ Στεφάνου και με τραγούδια που ερμηνεύονται ζωντανά με τη χρήση διαφόρων μουσικών οργάνων, η ομάδα Κοπέρνικος εμπλουτίζει για πρώτη φορά τα θεατρικά της μέσα χρησιμοποιώντας μικρές και μεγάλες κούκλες, διαφορετικών τεχνικών και χειρισμών, που συνυπάρχουν με τους ηθοποιούς επί σκηνής. Το έργο περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες της αυτογνωσίας και του θάρρους να υπερασπιστεί κανείς την αξία του όταν όλοι οι άλλοι την αμφισβητούν, ενώ πραγματεύεται ακόμη τη δύναμη της φιλίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας, που δεν καταργείται από τη διαφορετικότητα, αλλά ωφελείται από αυτήν. Παράλληλα, μέσα από τα διαδραστικά παιχνίδια, τα παιδιά μαθαίνουν για τις νότες, για τις παύσεις και για την αξία τους στη μουσική.

Η ιστορία
Η Μέλια και ο Χριστόφορος λατρεύουν τη μουσική και το δείχνουν με κάθε τρόπο, σε αντίθεση με τον Μάρκο που ενώ αγαπάει τη μουσική, ντρέπεται να παίξει πιάνο μπροστά σε άλλους. Όταν εκείνοι τον αποκαλέσουν κοροϊδευτικά «παύση», αμφισβητώντας τις ικανότητές του, θα περάσουν και οι τρεις τους σε ένα όνειρο όπου, στην Πόλη της Μελωδίας, οι βροντόφωνες και φλύαρες νότες έχουν διώξει από την πόλη τους τις σιωπηλές και ντροπαλές παύσεις. Ζουν έτσι γιορτάζοντας και τραγουδώντας ακατάπαυστα, έχοντας χάσει, όμως, την ουσία και το νόημα της μουσικής. Οι διωγμένες παύσεις, από την άλλη, ζουν σιωπηλά στο σκοτάδι κι ανάμεσά τους είναι και ο μικρός Σουτ, που μοιάζει εκπληκτικά με τον νεαρό Μάρκο. Όταν, από ένα τρομερό λάθος, ο Σουτ βρεθεί στο φως, θα συναντήσει τη νότα Μίλα, που έχοντας μυστηριωδώς χάσει τη φωνή της, έχει διωχθεί και αυτή από την πόλη ως παύση. Με τον αδίστακτο Στρατηγό Σι Μι να τους κυνηγάει και τις διαφορές που χωρίζουν τους δύο νέους να στέκονται συνεχώς εμπόδιο, θα ξεκινήσουν ένα περιπετειώδες ταξίδι, στο τέλος του οποίου η Μίλα θα μάθει επιτέλους να μπορεί και να «σωπαίνει» και ο Σουτ να διεκδικεί το χώρο του και να «μιλά».

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γκάυ Στεφάνου
Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
Στίχοι: Έμη Σίνη
Μουσική-Ενορχήστρωση: Άγγελος Αγγέλου
Κατασκευή κουκλών: Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Κλειώ Κιούλπαλη
Σκηνικά-Ειδικές κατασκευές: Γκάυ Στεφάνου
Κοστούμια: Ομάδα Κοπέρνικος
Φωτισμοί: Ελισσαίος Βλάχος, Γκάυ Στεφάνου
Ηχογράφηση, Editing, Mastering: Γιώργος Ζιώτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευδοκία Κακιούζη
Βοηθός οργάνωσης παραγωγής: Μαργαρίτα Τζαννέτου
Αφίσα: Polka Dot Design
Ερμηνεύουν οι: Ελισσαίος Βλάχος, Μιχάλης Πανάδης, Σωτηρία Ρουβολή

Αίθουσα Διδασκαλίας, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κάθε Κυριακή στις 15:00, Διάρκεια: 70 λεπτά. Εισιτήρια: € 8 (παιδικό), € 10

«Χίλιες και μία...σελίδες»
Μια μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά για δεύτερη χρονιά, κάθε Κυριακή στις 11:30.
Ποια απίστευτη περιπέτεια θα ξεκινήσει όταν ο μικρός Ζαν σπάσει με τη μπάλα του το τζάμι της Βιβλιοθήκης; Πώς θα καταφέρουν η ωραία κοιμωμένη, η χελώνα του Αισώπου και ο βιβλιοφάγος σκύλος με το όνομα Λούση, να τον βοηθήσουν να νικήσει τον κακότροπο γίγαντα με το μουσικό πριόνι; Η παιδική σκηνή της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί φέτος για δεύτερη χρονιά την μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά 3-9 ετών «Χίλιες και μία...σελίδες», σε πρωτότυπο κείμενο και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κοιλάκου.

Πρόκειται για μια περιπέτεια γεμάτη απρόοπτες καταστάσεις και χιούμορ, που εξελίσσεται σε ένα ευρηματικό σκηνικό που διεγείρει τη φαντασία των παιδιών. Η παράσταση ξεκινάει στην πραγματικότητα στη Μουσική Βιβλιοθήκη με διαδραστικά λεκτικά παιχνίδια με τα παιδιά, αλλά στη συνέχεια μας μεταφέρει στον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών, μαζί με χορό (ακόμα και κλακέτες) και ζωντανά τραγούδια. Το έργο ενθαρρύνει τη φιλαναγνωσία και καλλιεργεί τη δημιουργικότητα. Παράλληλα προβάλλει την αξία της επιμονής, της ομαδικότητας και της αλληλεγγύης. Δείτε το trailer.

Η ιστορία
Ο Ζαν είναι ένα μικρό αγόρι που αγαπάει πολύ το παιχνίδι και βαριέται -εξίσου πολύ- τo διάβασμα. Μια μέρα, την ώρα που παίζει, σπάει κατά λάθος με την μπάλα του το τζάμι μιας Βιβλιοθήκης. Ο βιβλιοθηκάριος, λάτρης των βιβλίων, μαζί με τη Λούση, τον αγαπημένο του «βιβλιοφάγο» σκύλο, θα υποδεχτούν τον Ζαν στη Βιβλιοθήκη και εκεί ο μικρός μας φίλος θα ζήσει μια περιπέτεια που θα τον βάλει κυριολεκτικά ... μέσα στον κόσμο του βιβλίου.  Εκεί, στον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών όπου όλα μπορούν να συμβούν, θα γίνει ο νέος ήρωας σε ένα καινούργιο παραμύθι. Θα ταξιδέψει μέχρι την απομακρυσμένη σπηλιά ενός κακότροπου γίγαντα, τον οποίο θα νικήσει,  χρησιμοποιώντας τη δημιουργική φαντασία του. Μαζί με τον Ζαν ταξιδεύουμε κι εμείς, γνωρίζουμε από κοντά τους ήρωες γνωστών παραμυθιών και κάνουμε καινούργιους φίλους.

Συντελεστές
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος
Μουσική-Ενορχήστρωση: Γιώργος Μωραΐτης
Στίχοι τραγουδιών: Μαρία Χανδρά, Μιχάλης Κοιλάκος
Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα
Σκηνικά-Ειδικές κατασκευές: Μαρίζα Σουλιώτη
Κοστούμια: Νεφέλη Στείρου
Βοηθός σκηνοθέτης: Μαρία Χανδρά
Ερμηνεύουν οι: Χριστέλα Γκιζέλη, Σωτηρία Ρουβολή, Μιχάλης Κοιλάκος

Αίθουσα Διδασκαλίας, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κάθε Κυριακή στις 11:30, Διάρκεια: 70 λεπτά. Εισιτήρια: € 8 (παιδικό), € 10.
Νεότερη Παλαιότερη