Βότανα: το φαρμακείο στο ντουλάπι μας

Η φύση κρύβει πολλούς, ανεκτίμητους θησαυρούς, τους οποίους ο άνθρωπος είχε αρχίσει να ανακαλύπτει και να χρησιμοποιεί ήδη από τα αρχαία χρόνια. Εκείνη την εποχή, το οπλοστάσιο ενάντια στις ασθένειες και τους τραυματισμούς δεν βρίσκονταν πουθενά αλλού παρά μόνο στους αγρούς, τα χωράφια και τους κήπους ενώ τα «όπλα» δεν ήταν τίποτ’ άλλο παρά τα γνωστά σε όλους μας βότανα!
Στη σημερινή εποχή, όλο και περισσότερα νοικοκυριά εξοπλίζονται με αυτά τα τόσο ιδιαίτερα και αρωματικά φυτά, με απώτερο σκοπό τη χρησιμοποίησή τους στο μαγείρεμα καθώς κάθε βοτάνι κρύβει τη δική του ξεχωριστή γεύση που μπορεί εύκολα να αναδείξει το φαγητό μας. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να περάσουν ένα κρύο, χειμωνιάτικο απόγευμα παρέα με ένα ζεστό φλυτζάνι τσάι από το αγαπημένο τους βότανο ή να απαλύνουν τον πόνο στο λαιμό πίνοντας λίγο χαμομήλι ή φασκόμηλο, όπως μας συμβουλεύουν οι γιαγιάδες μας στο πέρασμα των χρόνων.
Όμως, έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα μυστικά κρύβουν τα βότανα και πώς μπορούν να μας ανακουφίσουν εύκολα από την παραμικρή ενόχληση; Από το κρυολόγημα μέχρι την αϋπνία και από έναν απλό τραυματισμό μέχρι αισθητικά προβλήματα, η φύση γνωρίζει μία προς μία τις απαντήσεις σε ό,τι και να μας απασχολεί. Αρκεί να ξέρουμε πως να αξιοποιήσουμε τα δώρα της με το σωστό τρόπο και ποτέ χωρίς σύνεση.
Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βότανο;
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βότανο με πολλούς τρόπους. Ο πιο διαδεδομένος απ’ όλους είναι το αφέψημα. Για την παρασκευή του αφεψήματος χρησιμοποιούνται οι ρίζες, τις οποίες βράζουμε για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια διηθούμε το μείγμα και μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή με μέλι. Ένας άλλος τρόπος χρήσης των βοτάνων είναι το έγχυμα. Αυτή η περίπτωση ενδείκνυται για τα φύλλα και τους ανθούς αλλά όχι για τις ρίζες. Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βότανο απευθείας πάνω στην πληγείσα περιοχή ως κατάπλασμα, όπως στην περίπτωση κάποιου τραύματος (καλεντούλα, τσουκνίδα, χαμομήλι)  ή εγκαύματος (αμυγδαλιά, λυγαριά).
Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν τη χρήση των βοτάνων;
Προτού αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βότανο ως όπλο εναντίον μίας παθολογικής κατάστασης πρέπει να είμαστε βέβαιοι για τις ιδιότητες του φυτού και για τη δοσολογία, καθώς η ποσότητα που θα λάβουμε καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το ιατρικό ιστορικό κ.α. Το σωστό είναι, πριν από την οποιαδήποτε δική μας παρέμβαση να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και να έχουμε στο νου μας πως κάποιο βότανο δεν αποτελεί πανάκεια αλλά και ούτε είναι αυτομάτως ασφαλές μόνο και μόνο επειδή είναι φυσικό προϊόν.
Το φάρμακο στο ντουλάπι μου
Γνωρίζοντας πλέον το σωστό τρόπο αξιοποίησης των βοτάνων, πάμε να δούμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες κάποιων από τα πολύ οικεία μας βότανα.
Χαμομήλι:  Το ευγενικό αυτό φυτό κρύβει πολλές ωφέλιμες για την υγεία μας ιδιότητες και το γεγονός ότι έχει υπέροχη γεύση το κάνει περισσότερο ελκυστικό. Μία κούπα από ζεστό αφέψημα χαμομηλιού μας διασφαλίζει ήρεμο ύπνο στο τέλος μίας αγχώδους ημέρας ενώ καταπραΰνει τα νεύρα και την ένταση. Επιπλέον, απαλύνει τον πονεμένο λαιμό και μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Τέλος, το κρύο τσάι χαμομηλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λοσιόν προσώπου μετά το πλύσιμο, αφού έχει απολυμαντικές και τονωτικές ιδιότητες αλλά και ως διάλυμα για τον καθαρισμό πληγών ή εναντίον της ακμής.
Φασκόμηλο:  Το φασκόμηλο από την αρχαιότητα φημίζεται για τις εξαιρετικές του αντιβακτηριακές ιδιότητες. Θεωρείται το καλύτερο φάρμακο για το κρυολόγημα μιας και δρα αποτελεσματικά στον φάρυγγα και τις αμυγδαλές, ενώ διευκολύνει την αναπνοή μειώνοντας το μπούκωμα. Επιπλέον, έχει θετικά αποτελέσματα στον πονόδοντο και την ουλίτιδα όταν χρησιμοποιείται ως διάλυμα πλύσεων αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών. Το φασκόμηλο σε συνδυασμό με το χαμομήλι αποτελούν την καλύτερη λοσιόν καθαρισμού εναντίον της ακμής αλλά και της τραυματισμένης επιδερμίδας.
Μέντα: Εκτός από δροσερή αναπνοή και σωματική ευεξία, η μέντα μας χαρίζει ένα σωρό ευεργετικές επιδράσεις. Περιέχοντας βιταμίνες C, Α και Β3, μαγνήσιο και σίδηρο η μέντα δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως το «δυναμωτικό βότανο». Επιπλέον, το αιθέριο έλαιό της έχει αντισηπτικές, δροσιστικές και νευροτονωτικές ιδιότητες ενώ εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και βακτηρίων. Αυτό σημαίνει πως αποτελεί άριστο καθαριστικό για τις ευαίσθητες επιφάνειες του σπιτιού μας ενώ χαρίζει μία αίσθηση ευεξίας στο χώρο. Ακόμα, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως απολυμαντικό για τα χέρια αλλά και ως διάλυμα για γαργάρες σε περιπτώσεις ουλίτιδας ή αμυγδαλίτιδας.
Τσουκνίδα:  Τελειώνοντας, θα μιλήσουμε για ένα «παρεξηγημένο» βότανο, αφού η τσουκνίδα θεωρείται από πολλούς βλαβερή και επικίνδυνη. Τα αγκάθια της την κάνουν να φαίνεται απειλητική, όμως το φυτό αυτό κρύβει μόνο θετικές επιδράσεις για τον άνθρωπο. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη των μυών και των αρθρώσεων. Επιπλέον, είναι βότανο τονωτικό, αντιμικροβιακό,  αντιφλεγμονώδες και αιμοστατικό. Μπορούμε να το εφαρμόζουμε ως κατάπλασμα σε μία ανοιχτή πληγή και θα δούμε την αιμορραγία να μειώνεται  ενώ οι αντισηπτικές της ιδιότητες θα κρατήσουν μακριά τα βακτήρια. Ακόμα, η τσουκνίδα βοηθά στη θεραπεία της αρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της υψηλής αρτηριακής πίεσης ενώ οι ευεργετικές της ιδιότητες δεν έχουν τέλος κάνοντάς την έναν θησαυρό στον κήπο μας!
 Η λίστα με τα βότανα και τις ιδιότητές τους είναι ατελείωτη. Είμαστε ευλογημένοι που η φύση μας έχει δώσει ένα τόσο δυνατό όπλο αρκεί να το χρησιμοποιούμε με σύνεση και προσοχή για να μη γίνει «το φάρμακο φαρμάκι». Ας απολαύσουμε λοιπόν το δώρο αυτό μέσα από ένα φαγητό ή ένα τσάι δίνοντας άρωμα και γεύση και ας αφεθούμε στις μαγικές για το σώμα μας επιδράσεις.

Νεότερη Παλαιότερη