Wine spirit: Τι κρασιά ταιριάζουν με τις πολύπλοκες γεύσεις της γιορτής;

Το γνωστό πρόβλημα. Έχετε μαγειρέψει τέλεια αλλά δεν είστε σίγουροι για το ποια κρασιά ταιριάζουν με το χριστουγεννιάτικο μενού. Το ίδιο ισχύει και αν είστε καλεσμένος. Τι κρασί να αγοράσετε; Να προτιμήσετε ελληνικά ή ξένα; Εμείς προτείνουμε κρασιά από τους ελληνικούς αμπελώνες, αφρώδη, λευκά δροσερά, λευκά πλούσια, φρέσκα κόκκινα, γεμάτα κόκκινα και κρασιά γλυκά.

Τα ορεκτικά και τα καναπεδάκια θα τα ταιριάξετε με ένα αφρώδες κρασί ή ένα ελαφρύ sauvignon blanc. Μετά θα συνεχίστε με ένα γεμάτο chardonnay ή ένα ασύρτικο παλαιωμένο ή περασμένο από βαρέλι για τις σούπες και τα ψαρικά. Αυτή η επιλογή είναι «παντός καιρού», δηλ. ταιριάζει και με τη γαλοπούλα σε περίπτωση που κάποιος καλεσμένος θέλει να συνεχίσει με λευκό μέχρι το τέλος του δείπνου.

Για τη γαλοπούλα πάλι μπορείτε να προτιμήσετε ή ένα γεμάτο λευκό βαρελάτο chardonnay ή ασύρτικο ή αν προτιμάτε κόκκινο κάποιο όχι πολύ τανικό, όπως pinot noir ή ένα μαλακό shiraz που να πηγαίνει με τις πλούσιες και διαφορετικές γεύσεις στη γέμιση (κάστανα, σταφίδες, κουκουνάρια).

Θα τελειώσετε το δείπνο με ένα γλυκό κρασί για τα μπλε τυριά, τα γλυκά με σοκολάτα, καραμέλα, κάστανο και τη βασιλόπιτα. Να θυμάστε ότι τα ελληνικά μαλακά τυριά (φέτα, κατσικίσιο) ταιριάζουν με ελληνικά λευκά κρασιά με οξύτητα. Για μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα ή πολλούς καλεσμένους διαλέξτε φιάλες Magnum (χωρητικότητας 2 φιαλών). Αν θέλετε πραγματικά να εντυπωσιάσετε, πάρτε τις φιάλες Double Magnum (χωρητικότητα 4 φιάλες).





*Και για τους πολύ προχωρημένους την επόμενη μέρα, πρωινό με Panettone και Prosecco




Νεότερη Παλαιότερη