Τσάι τον χειμώνα

Μετά από μία κρύα και πολυτάραχη ημέρα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τυλιχτείτε στον καναπέ με ένα καλό βιβλίο και μία κούπα τσάι. Ζεσταίνει την κοιλιά σας, ζεσταίνει τα χέρια σας και την υγεία σας τον χειμώνα.
Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά στο μαύρο και πράσινο τσάι, που ονομάζονται φλαβονοειδή, μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών κυττάρων και ιστών, ενώ παράλληλα συμβάλουν στην υγιή καρδιαγγειακή λειτουργία.
Το τσάι μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πιο ειδικά, υπερασπίζεται το σώμα σας ενάντια στα βακτήρια, τις ελεύθερες ρίζες, τους ιούς και τους μύκητες. Σε μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έπιναν πέντε φλιτζάνια τσαγιού ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν το κρύο πέντε φορές πιο γρήγορα από εκείνους που έπιναν καφέ.
Το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού
Το πράσινο τσάι προσφέρει τα συνδυαστικά οφέλη της καφεΐνης και της κατεχίνης, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον μεταβολισμό για μερικές ώρες. Σύμφωνα με έναν ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στην Ελβετία το πράσινο τσάι έχει θερμογενετικές ιδιότητες και προάγει την οξείδωση των λιπών. Αν και αυτό δεν είναι σίγουρο, σίγουρα δεν μπορεί να βλάψει μία δοκιμή!
Το τσάι μειώνει τους κινδύνους εξασθένισης από διάφορες ασθένειες
Όπως σημειώθηκε παραπάνω, το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν ευρεία οφέλη για την υγεία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 800 ηλικιωμένοι άνδρες που έπιναν τσάι κάθε ημέρα μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο κατά 58% σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες φλαβονοειδών. Αυτά τα φλαβονοειδή του τσαγιού μπορεί επίσης να μειώσουν την τάση των αιμοπεταλίων να μένουν ενωμένα καθώς διαφορετικά προκαλούν καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μελέτες δείχνουν ότι το μαύρο και το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση του σχηματισμού όγκων, ειδικά στο δέρμα, τον πνεύμονα, τον οισοφάγο, το στομάχι και το παχύ έντερο. Συγκεκριμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης.

Νεότερη Παλαιότερη