Χοιρινό με κάστανα και μήλα

Υλικά 

  • 1½ κιλό χοιρινό ψαχνό
  • 2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξερό κόλιαντρο, σε σκόνη
  • 6-7 κόκκοι μπαχαριού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1 ποτηράκι κονιάκ ή μπράντι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • φλούδα από ½ πορτοκάλι, ακέρωτο
  • 2 ποτήρια νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1 κιλό κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 1 μήλο (κατά προτίμηση ξινόμηλο), κομμένο σε λεπτές φέτες
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση 

Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας στο βούτυρο και στο λάδι. Προσθέτουμε, το κόλιαντρο, το μπαχάρι, την κανέλα και το σκόρδο να σοταριστούν και σβήνουμε με το κονιάκ ή το μπράντι. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη μουστάρδα, το μέλι, τη φλούδα πορτοκαλιού και 2 ποτήρια νερό ζεστό ή ζωμό λαχανικών.
Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό ή ζωμό. Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τα κάστανα, το μήλο και τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε, κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτούν τα υλικά και αφήνουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν τα κάστανα, το μήλο και το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Tips: Για πιο καπνιστή γεύση, μπορείτε να προσθέσετε μέσα στη γάστρα 2 φέτες μπέικον ή καπνιστό χοιρινό τις οποίες θα πετάξετε μετά το ψήσιμο. 
Το μήλο λόγω της πηκτίνης που περιέχει θα βοηθήσει τη σάλτσα να δέσει όμορφα.
Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ένα ωραίο λευκό πιλάφι.

Πηγή: boro
Νεότερη Παλαιότερη