Η ιστορία της χριστουγεννιάτικης χιονόμπαλας!

Στα 1900, ο Erwin Perzy, ο πρώτος,  εργαζόταν στην Βιέννη ως μηχανικός οργάνων όταν τον συνάντησε ένας χειρούργος με ένα πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι ο χειρουργός είχε εγκαταστήσει λαμπτήρες πυράκτωσης -είχαν εφευρεθεί πρόσφατα- στο χειρουργείο του, αυτοί δεν έριχναν πολύ φως. Ήθελε να μάθει αν ο Perzy μπορούσε να βελτιώσει το αμυδρό φως και να κάνει φωτεινότερους τους λαμπτήρες. Καθώς ο Perzy έψαχνε για κάποια ιδέα, παρατήρησε ότι οι υποδηματοποιοί έκαναν ένα ενδιαφέρον τέχνασμα: Γέμιζαν γυάλες με νερό και τις έβαζαν μπροστά από κεριά, δημιουργώντας έτσι μικρά σποτ στα μαγαζιά τους.
 
Όταν ο Perzy δοκιμάσε το κόλπο με μια λάμπα, ανακάλυψε ότι η φωτεινότητά της δεν βελτιώθηκε. Αλλά τι θα γινόταν αν έβαζε κάτι στο νερό που το φως θα μπορούσε να αντανακλαστεί; Ο Perzy ξεκίνησε με λευκές νιφάδες από σιμιγδάλι. Αυτό το εφέ θύμιζε χιονόπτωση.
 
Αμέσως του ήρθε έμπνευση. Τι γίνεται αν χρησιμοποιήσει την τεχνική του για να δημιουργήσει ένα μικρό διόραμα στο χιονισμένο μικρό κόσμο της λάμπας; Ο Perzy έκανε μια μικρογραφία της Βασιλικής της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Mariazell της Αυστρίας, το έβαλε στο νερό, το σφράγισε και όλο αυτό το τοποθέτησε σε μια βάση από γύψο που την έβαψε μαύρη. Είχε φτιάξει την πρώτη χιονόμπαλα!
 
Ο 57χρονος Erwin Perzy III από την Αυστρία είναι ο εγγονός του ανθρώπου, που αναγνωρίζεται ευρέως ως ο εφευρέτης της χιονόμπαλας. Ο παππούς του, Erwin Perzy I, ανακάλυψε τυχαία το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό μικρών και μεγάλων το 1900. Μεγάλωσε μέσα σε ένα περιβάλλον από ψεύτικο χιόνι, η συνταγή του οποίου παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό.
 
Ο Erwin Perzy III έχει αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και παρά το γεγονός ότι απασχολεί μόνο 30 υπαλλήλους -15 εκ των οποίων εργάζονται από το σπίτι- παράγει περίπου 200.000 χιονόμπαλες τον χρόνο. Σε αντίθεση με τις πλαστικές απομιμήσεις που παράγονται στην Άπω Ανατολή, οι χιονόμπαλες της αυστριακής εταιρείας είναι κατασκευασμένες από γυαλί και ζωγραφισμένες στο χέρι.
 
Η εταιρεία σήμερα διαθέτει 350 διαφορετικά σχέδια και χιλιάδες ακόμα χιονόμπαλες που αποτελούν ειδικές παραγγελίες, ενώ είναι διαθέσιμες σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη.
 
 

πηγη govastileto.gr
Νεότερη Παλαιότερη