Εμφιάλωση Κρασιού: Λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά

Πριν περάσουμε στη διαδικασία της εμφιάλωσης πρέπει να έχουμε κάνει τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις, διορθώσεις, φιλτραρίσματα και φυσικά δοκιμές σταθερότητας της ποιότητας του κρασιού. Οι παραπάνω κατεργασίες έχουν να κάνουν κυρίως με την απομάκρυνση των αιωρούμενων σωματιδίων που περιέχονται στο κρασί (π.χ. στερεά κομμάτια σταφυλιού-ίζημα), πολύ λογικά, και γίνονται αισθητά με γυμνό μάτι σαν ενα «θόλωμα» ας το πούμε.
Η εμφιάλωση είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία με κύριο σκοπό την αντοχή της ποιότητας του προιόντος στις μεταβολές που μπορεί να προκαλέσει ο χρόνος.
Ξεκινάμε την εμφιάλωση με το φιλτράρισμα του κρασιού (φίλτρο χαρτιού ή πλακών). Στη συνέχεια πλένουμε τις φιάλες σε ημιαυτόματες μηχανές χωρητικότητας λίγων μπουκαλιών ή σε μεγάλα αυτόματα ειδικά πλυντήρια πολυ μεγαλύτερης χωρητικότητας (πλυντικές μηχανές). Το χρώμα της φιάλης που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι λευκό ή πράσινο ανοιχτό για τα λευκά κρασιά και σκουρό πράσινο ή καφέ για τα κόκκινα κρασιά. Γεμιζουμε τις φιάλες με το προιόν (γεμιστικό φιαλών) και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ταπωτικά χειροκίνητα, ημιαυτόματα ή και αυτόματα μηχανήματα (ταπωτικό φιαλών). Λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας τοποθετούμε τα καψύλια στα μπουκάλια είτε με καψυλιέρες είτε χειροκίνητα για να καλύψουμε κ να προστατεύσουμε το φελλό.
Τέλος, η χρήση της ετικετέζας κρίνεται απαραίτητη μιας και θα δώσει ταυτότητα στο προϊόν μας.

  ΠΗΓΗ
Νεότερη Παλαιότερη