Οι πιο παλιές δημοσιευμένες φωτογραφίες του Δομοκού!

Οι πιο παλιές δημοσιευμένες φωτογραφίες του Δομοκού!
Ιχνογραφεί ο Δημήτρης Β. Καρέλης

Ίσως οι πιο παλιές δημοσιευμένες φωτογραφίες του Δομοκού είναι οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε σήμερα. Απεικονίζουν την πόλη του Δομοκού κατά τη διάρκεια του «ατυχούς» πολέμου του 1897 και συγκεκριμένα την 17η Μαΐου του ίδιου έτους.
Οι φωτογραφίες είναι του Γάλλου καλλιτέχνη Λουί Ρεμί Σαμπατιέρ (Louis Rémy Sabattier, 1863-1935), γνωστός για τη δουλειά του για το περιοδικό «L 'Illustration» για μια περίοδο σαράντα χρόνων και για τις απεικονίσεις των πρώτων ημερών της αυτοκίνησης. 
Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στο εξώφυλλο και στη σελίδα 420 του Σαββατιάτικου φύλλου της 29ης Μαΐου 1897.
Το περιοδικό «L'Illustration» («Η εικονογράφηση») ήταν εβδομαδιαίο εικονογραφημένο περιοδικό, στη γαλλική γλώσσα, που εκδιδόταν στο Παρίσι από το 1843 μέχρι το 1944 του γαλλικού περιοδικού «L'Illustration».
Το συγκεκριμένο φύλλο της εφημερίδας έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Δομοκού από εξαίρετο επιστήμονα συντοπίτη μας, με την ελπίδα να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Δομοκού οφείλουν να ανταποκριθούν και να αποδώσουν τα δέοντα.

Φωτό 1: Γενική άποψη του Δομοκού κατά την έναρξη της μάχης της 17ης Μαΐου. - Φωτ. Σαμπατιέρ (πρωτότυπος τίτλος: Vue générale de Domokho au commencement de la bataille du 17 mai. - Phot. Sabattier). 

Φωτό 2: Τα ασθενοφόρα στο Δομοκό: Οι εφεδρείες του ελληνικού στρατού στον αριστερό λοφίσκο. - Φωτ. Σαμπατιέρ (πρωτότυπος τίτλος: Les ambulances a Domokho: les réserves de Parmée grecque sur le mamelon à gauche. - Phot. Sabattier).


Φωτό 3: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. - Μάχη του Δομοκού.
Ο διάδοχος, πρίγκιπας Νικόλαος παρακολουθεί τη μάχη από το μπαλκόνι ενός σπιτιού στο χωριό. - Φωτογραφία Sabattier - Βλέπε άρθρο σελίδα 419. (πρωτότυπος τίτλος: LA GUERRE TURCO – GRECQUE . – Bataille de Domokho. La diadoque et la prince Nikolas, assistant à la bataille du balcon d’ un maison du village. – Photographie Sabattier – Voir Particle, page 419.).

Για την Τρίτη εικόνα είναι πιθανό να πρόκειται για σκίτσο του Λουί Σαμπατιέρ κι όχι για φωτογραφία όπως αναφέρεται, ίσως πάλι να μιλάμε για «ρετουσαρισμένη» φωτογραφία, επεξεργασμένη με τα πενιχρά μέσα της εποχής.

Υ.Γ. 1: Οι τυχόν διαφορές στις ημερομηνίες του πολέμου οφείλονται στη διαφορά μεταξύ  παλαιού «Ιουλιανού» και νέου «Γρηγοριανού» ημερολογίου).

Υ.Γ. 2: Οι φωτογραφίες «αλιεύθηκαν» από τα αρχεία του περιοδικού κι όχι από το Δήμο Δομοκού.

Δημήτρης Β. Καρέλης
23/10/2015


Νεότερη Παλαιότερη