Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δέχεται ευχαριστίες από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τον «αγώνα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το Σάββατο 7 Μαρτίου στην πόλη Σέλμα της Αλαμπάμα, προπύργιο του αγώνα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, μπροστά από τη γέφυρα Εντμουντ Πέτους πάνω στην οποία πριν από 50 χρόνια 600 ειρηνικοί διαδηλωτές απωθήθηκαν βίαια από την αστυνομία, σε ομιλία του ενώπιον 40.000 ατόμων, κάλεσε τον κόσμο να αρνηθεί τη συλλογιστική ότι “ο ρατσισμός έχει εξαφανιστεί”.

Πολλά μέλη του Κογκρέσου – ανάμεσά τους κι ο Ελληνοαμερικανός Τζον Σαρμπάνης – και εκατοντάδες ηγετικοί παράγοντες οργανισμών που ασχολούνται με τα πολιτικά δικαιώματα, όπως και θρησκευτικοί ηγέτες, έδωσαν το «παρών» στην 50η επέτειο της ιστορικής πορείας της 15ης Μαρτίου 1965 στη Selma της Αλαμπάμα, στην οποία συμμετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος με άλλους ηγέτες των αγώνων για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, με επικεφαλής τον Δρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Αρκετοί από τους χιλιάδες συμμετέχοντες στην πορεία κρατούσαν αφίσα με το ιστορικό εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού Life, στο οποίο απεικονιζόταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο.

Παρών ήταν στην εκδήλωση για την 50χρονη επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής» και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον αφροαμερικανό βουλευτή Τζον Λιούις, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία και πριν 50 χρόνια. Συμμετείχε επίσης και μεγάλη αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Π. Φράγκο.

Ο Αμερικανός ηγέτης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την παρουσία του και για τον «αγώνα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε πάντα υπέρμαχος της ισότητας και συνεχίζει να μάχεται κατά των φυλετικών διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας με οδηγό την ένθερμη αγάπη για τον Θεό και για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. 

Επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 50ης ιστορικής πορείας της Selma και με ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον αγώνα του υπέρ του Κινήματος Ίσων Πολιτικών Δικαιωμάτων στην Αμερική, η Ιερά Αρχιεπισκοπή δημιούργησε ιστοσελίδα με πληθώρα ιστορικών πηγών και ανακοινώσεων για προσεχείς εκδηλώσεις γύρω από την σημαντική στιγμή στην ιστορία του Αμερικανικού έθνους.

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι:  http://www.civilrights.goarch.org/.
Νεότερη Παλαιότερη