Η «Φθιώτιδα σε εικόνες»: «Λαμία- Κεντρική Πλατεία με το νέον Μέγαρον της Εθνικής Τραπέζης»


Η «Φθιώτιδα σε εικόνες» είναι το τίτλος της νέας ενότητας που ξεκινάμε στο LamiaTimes.gr. Παλιές κι άγνωστες φωτογραφίες της Φθιώτιδας, σκίτσα, ζωγραφιές και χάρτες, αλλά και γραφικά τοπία και στιγμές της αγαπημένης μας πατρίδας του σήμερα, θα παρουσιάζουμε σε τούτη την ενότητα. 
Μπορείτε να στέλνεται τις δικές σας εικόνες και μνήμες, κοινωνικές ή ακόμη και οικογενειακές στιγμές της ζωής στη Φθιώτιδα, γιατί κάθε στιγμή είναι μοναδική. 
Κι όπως λένε, «Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις».
Δημήτρης Β. Καρέλης

Ξεκινάμε με μια Καρτ-Ποστάλ, που κυκλοφορούσε πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και ως το 1940. Η επιλογή μας τυχαία.

«Λαμία- Κεντρική Πλατεία με το νέον Μέγαρον της Εθνικής Τραπέζης», είναι ο τίτλος της καρτ ποστάλ της δεκαετίας του 1930 (1925-35 περίπου).
Πρόκειται για το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας, που κηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο το 1991 από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο οίκημα αυτό βρισκόταν το αρχηγείο των κατακτητών, ενώ προηγουμένως αποτελούσε κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Μετά το 1944, χρονιά κατά την οποία η πόλη αποδεσμεύτηκε από το ζυγό των Γερμανών, στεγάστηκε ο ΕΛΑΣ και το 1946 φιλοξενήθηκαν τα γραφεία της Στρατιωτικής Διοίκησης Λαμίας. Το 1950 η Τράπεζα το πούλησε στο Δημόσιο και σήμερα λειτουργεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Νεότερη Παλαιότερη