Γη & Αγρός

_Γη&Αγρός

Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Κανταΐφι παραδοσιακό με καρύδια

 Γλυκά
Κανταϊφι παραδοσιακό με καρύδια

Υλικά:


    2 φλυτζάνια τσαγιού ψίχα καρυδιού (ή και αμυγδάλου ανάμεικτα)
    2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
    1 αβγό
    1-2 κουταλιές σούπας κοφτές κανέλα
    1250 γρ. φύλλο καταϊφιού
    2 φλυτζάνια τσαγιού λιωμένο βούτυρο ανάμεικτο με βιτάμ

Υλικά (για το σιρόπι):


    1250 γρ. ζάχαρη
    6 ποτήρια νερό
    φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
    λίγα γαρίφαλλα
    κανέλα

Εκτέλεση:

    Κοπανίζουμε τα καρύδια (ή και τα αμύγδαλα) μέχρι να γίνουν σα χοντροκομμένος τραχανάς. Τα βάζουμε σε λεκάνη.
    Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αβγό και την κανέλα. Ζυμώνουμε ώστε να γίνουν μία μάζα.
    Βουτάμε τις παλάμες μας στο μίγμα βουτύρου-βιτάμ και με βουτυρωμένα τα χέρια ξαίνουμε το φύλλο κανταϊφιού να ξανοίξει. Παίρνουμε λίγη ποσότητα, όσο χρειάζεται για ένα κανταϊφι και το ξανοίγουμε.
    Τοποθετούμε στο άκρο του λίγη γέμιση και το περιτυλίγουμε σε σχήμα κυλινδρικό αρκετά σφιχτά προσέχοντας να συμμαζεύονται οι άκρες μέσα στον κύλινδρο, ώστε να μην ξετυλιχτεί.
    Επαναλαμβάνουμε παίρνοντας κι άλλο λίγο φύλλο, που πάλι το ξαίνουμε να ξανοίξει.
    Τοποθετούμε τα κανταΐφια στη σειρά το ένα κοντά στο άλλο σε ταψί. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε από πάνω το βούτυρο-βιτάμ.
    Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου ίσως και λίγο παραπάνω, στους 180 βαθμούς, προσέχοντας να μην αρπάξουν. Αν δούμε ότι "αρπάζει" νωρίς σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
    Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για λίγα λεπτά.
    Περιχύνουμε το ζεστό κανταΐφι όταν βγει από το φούρνο με το ζεστό σιρόπι. Αν το θέλουμε τραγανό το αφήνουμε έτσι να κρυώσει, αλλά καλύτερα σκεπάζουμε το ταψί ώστε με τον ατμό που θα δημιουργηθεί να μαλακώσει το σιρόπι και να ποτιστεί καλύτερα. (με το δεύτερο τρόπο το κάνω εγώ, ώστε γίνεται μαλακό και πιο ζουμερό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια