Χόρεψαν τα χορευτικά της Μητροπόλεως Φθιώτιδος



 Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου το απόγευμα η εορταστική εκδήλωση της Σχολής Παραδοσιακών Χορών της Μητροπόλεώς μας με τίτλο «Αἰνεῖτε τὸν Κύριον ἐν τυμπάνῳ καί χορῷ» .

Στην εκδήλωση την οποία παρουσίασε ο Πρεσβύτερος π. Αθανάσιος Κυρίτσης συμμετείχαν αντιπροσωπευτικά τμήματα παίδων, εφήβων και ενηλίκων από τα παραρτήματα της Σχολής τα οποία λειτουργούν στα Πνευματικά Κέντρα των Ενοριών Αγίου Αθανασίου, Αγίων Αποστόλων, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νεκταρίου και Αγίας Παρασκευής Λαμίας, υπό την διεύθυνση των χοροδιδασκάλων κας Αργυρώς Τσιριγκούλη, κ. Κωνσταντίνου Φλώρου και κ. Αριστείδη Φυτιλή. Συμμετείχαν επίσης τα Ενοριακά Τμήματα παραδοσιακών χορών Αγίου Βασιλείου Σ.Σ. Λιανοκλαδίου με υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο τον κ. Κων/νο Καλαθά και Κοιμήσεως Θεοτόκου Καινουρίου με υπεύθυνη την κα. Σπυριδούλα Μορέλλα. Τα χορευτικά συνόδευε η παραδοσιακή ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Λόζου.

Οι μικροί και μεγάλοι χορευτές με τις παραδοσιακές τους φορεσιές ενθουσίασαν τους θεατές από τους οποίους απέσπασαν δυνατά χειροκροτήματα.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή είναι καρπός προσπαθείας 15 ετών που κατέβαλαν η Ιερά Μητρόπολη, οι χοροδιδάσκαλοι, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και οι γονείς, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν την Εκκλησία και προέτρεψαν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τους παραδοσιακούς χορούς.

Απευθυνόμενος προς τα παιδιά ανέφερε ότι η ενασχόλησή τους με τους παραδοσιακούς χορούς ήταν το καλύτερο που είχαν να κάνουν στην ηλικία τους, διότι αποτελούν δύναμη πολιτισμού και ελληνορθοδόξου αγωγής και τους προέτρεψε να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή η οποία θα καρποφορήσει αργότερα στην ψυχή τους, διότι στην σημερινή αλλοπρόσαλλη κοινωνία θα επιβιώσει όποιος έχει ρίζες και οι ρίζες για μας είναι η πίστη μας και η αγάπη προς την πατρίδα.

Τέλος ευχαρίστησε τους ιερείς που φιλοξενούν στα Πνευματικά Κέντρα των Ενοριών τους τα παραρτήματα της Σχολής, τους χοροδιδασκάλους για την επιμέλεια της εκδηλώσεως και την προσπάθεια που καταβάλλουν, τα μέλη της ορχήστρας της Ιεράς Μητροπόλεως για τη συμμετοχή και συνεργασία τους και ιδιαιτέρως τον Προϊστάμενο της Περιφερειακής Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ηλία Παλιαλέξη, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, επικυρώνοντας και επισφραγίζοντας με την παρουσία του την αγάπη της πολιτείας και της εκπαιδεύσεως στην προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας, για την διατήρηση της παράδοσης  και την διάδοση του πολιτισμού.

Όπως είναι γνωστό η μητέρα μας Εκκλησία ανά τους αιώνες κατορθώνει να περιφρουρεί, να διαφυλάττει και να μεταλαμπαδεύει ένα πολυδιάστατο πολιτιστικό θησαυρό ως πνευματική κληρονομιά από γενιά σε γενιά. Στο πλαίσιο της διασώσεως και διαδόσεως της κληρονομιάς αυτής η Ιερά Μητρόπολή μας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και γι’ αυτό από τις πρώτες ποιμαντικές ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας ήταν η ίδρυση της Σχολής Παραδοσιακών Χορών το έτος 1998. Στα 15 χρόνια της λειτουργίας της Σχολής, δημιουργήθησαν αρκετά τμήματα παίδων, εφήβων και ενηλίκων και σήμερα παρακολουθούν τα μαθήματα αυτά περισσότεροι από 500 ενδιαφερόμενοι και διδάσκονται δωρεάν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, με την επίβλεψη εμπείρων χοροδιδασκάλων.

Φωτό: Δημήτρης Ανάγνου / imfth.gr
Νεότερη Παλαιότερη