Το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου στη Σταυρούπολη Ξάνθης

Το Δασικό Χωριό «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ» βρίσκεται στη Σταυρούπολη του Νομού Ξάνθης, στο Δημόσιο Δάσος Δρυμού, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Αποτελείται από δώδεκα ξύλινους κεραμοσκεπείς αυτοεξυπηρετούμενους οικίσκους των δύο δωματίων, μεικτού εμβαδού 65τ.μ., με δυνατότητα φιλοξενίας 4-5 ατόμων ο καθένας.

Κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις από το Δασαρχείο Ξάνθης, το 1991-92 και 2000-01, σε έκταση που παραχωρήθηκε από τη Νομαρχία Ξάνθης, αποσκοπώντας να φέρει πιο κοντά το σύγχρονο άνθρωπο στο δασικό περιβάλλον, αλλά και να δημιουργήσει ένα χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Τον Ιούλιο του 2002 άρχισε η λειτουργία του Δασικού Χωριού «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ» με φορέα διαχείρισης τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης «ΝΕΣΤΟΣ-ΡΟΔΟΠΗ» του Δήμου Σταυρούπολης, η οποία, συμπληρώνοντας παράλληλα τις υποδομές του, θεώρησε ότι ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να συμβάλλει ως πόλος έλξης στη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η βασική πρόσβαση γίνεται από ασφαλτωμένο δρόμο, από τη Ξάνθη, ακολουθώντας τη διαδρομή Σταυρούπολη - Καρυόφυτο - Λειβαδίτη - Δασικό Χωριό. Πρόσβαση υπάρχει επίσης και από τη Δράμα, ακολουθώντας το δρόμο Παρανέστι - Νεοχώρι -Καρυόφυτο –Λειβαδίτη - Δασικό Χωριό, και από την Καβάλα, ακολουθώντας τη διαδρομή: διασταύρωση Χρυσούπολης – Ζαρκαδιά – Κεχρόκαμπος – Σταυρούπολη – Καρυόφυτο – Λειβαδίτη - Δασικό Χωριό.
Ερχόμενοι στο δασικό χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε:

Τον καταρράκτη της περιοχής - ύψους 35 μέτρων - που χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων, ακολουθώντας το δασικό μονοπάτι που κατασκεύασε η Δασική Υπηρεσία.
Την κορυφή του Γυφτόκαστρου, με υψόμετρο 1745 μ., και πανοραμική θέα προς τη γειτονική Βουλγαρία. Η πρόσβαση γίνεται από χαραγμένο μονοπάτι μήκους 4 χμ., το οποίο διασχίζει δάση οξιάς και δασικής πεύκης.
Τις αδιατάρακτες συστάδες οξιάς, που αποτελούν διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Την τοξωτή γέφυρα του Λεωνίδα, στο δρόμο προς το Αρκουδόρεμα, σημαντικό κομβικό σημείο στο παρελθόν.
Το κάστρο της Καλύβας, σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, με πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του Νέστου.
Το μακεδονικό τάφο στο Δημοτικό Διαμέρισμα των Κομνηνών.
Τους μαιανδρισμούς του Νέστου, από τη θέση θέας του οικισμού ΄Ιμερα.
Το λαογραφικό μουσείο Σταυρούπολης, στην έδρα του Δήμου και την εκκλησία της Ευαγγελίστριας.
Τα γραφικά Πομακοχώρια.
Τους τυρφώνες της περιοχής.
Τέλος, μπορείτε να περιπλανηθείτε στην ευρύτερη ορεινή περιοχή, αν διαθέτετε 4Χ4, μέσα από το πυκνό δίκτυο των δασοδρόμων.
Στην περιοχή υπάρχουν ταβέρνες, καφενεία και κέντρα ψυχαγωγίας, όπου μπορείτε να γευματίσετε και να διασκεδάσετε.

Το Δασικό Χωριό ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ απέχει από τη Σταυρούπολη 35 χμ., από την Ξάνθη 65 χμ., από τη Δράμα 88 χμ., από την Καβάλα 95 χμ. και από τη Θεσσαλονίκη 220 χμ.

Πληροφορίες: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΕΣΤΟΣ- ΡΟΔΟΠΗ 
Τηλ. 25420 21008 - 25410 63710

Νεότερη Παλαιότερη