Η Κουτρουλού Μαγούλα

ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΥ ΜΑΓΟΥΛΑ 
 του Σεραφείμ Χατζόπουλου
Η ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΥ ΜΑΓΟΥΛΑ είναι ένας τεχνητός λόφος που ανήκει στο χωριό που γεννήθηκα, Βαρδαλή Δομοκού Φθιώτιδος και βρίσκεται μακριά από το χωριό γύρω στα 2,5 χιλιόμετρα με τα πόδια. Την περιοχή την ξέρω πολύ καλά διότι μακριά από το συγκεκριμένο χώρο γύρω στα 150 μέτρα έχω δικό μου αγρόκτημα γύρω στα 2,5 στρέμματα. Το Σεπτέμβριο του 1977 είχα πάρει μετάθεση από το Δημοτικό Σχολείο Σκαμνιάς Κερασοχωρίου Ευρυτανίας για το χωριό μου Βαρδαλή. 
Σε λίγο Ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, που ήταν και παλιός συμμαθητής μου, μου είπε πως υπάρχει ένα σχολικό κτήμα 1000 τ.μ που ξεκινάει από χαμηλά και προς το τέλος ανεβαίνει στο λόφο Κουτρουλού Μαγούλα. Πήγα λοιπόν και το είδα κα την επόμενη εβδομάδα κάποιος χωριανός που είχε κτήμα εκεί κοντά και κάλυπτε τον υπόλοιπο μέρος του λόφου Κουτρουλού Μαγούλα κι επομένως συνόρευε με το Σχολικό και το νοίκιασε για να το σπέρνει σιτάρι. Δυο – τρεις φορές μέχρι να πάρω μετάθεση με αίτησή μου για τη Θεσσαλονίκη το Καλοκαίρι του 1981, επισκέφθηκα το Σχολικό αυτό κτήμα κι εκείνο που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν πως πάνω στο λόφο και γύρω από αυτόν υπήρχαν πολλά κεραμιδάκια, που όπως έμαθα αργότερα τα οι αρχαιολόγοι τα λένε όστρακα. Κάθε καλοκαίρι πήγαινα, στις θερινές διακοπές στο χωριό μου, όπου ήταν οι γονείς μου με τη σύζυγό μου και τα παιδιά μου (τη Μπέτη 1968, το Χρήστο 1970 και τον Βαγγέλη 1974 . 
Το καλοκαίρι του 2001 έμαθα ότι η Αρχαιολογική υπηρεσία άρχισε η ανασκαφή στην Κουτρουλού Μαγούλα και τα επόμενα χρόνια τη συνέχισε με την συμμετοχή της Αγγλικής Αρχαιολογικής υπηρεσίας. Πριν από τέσσερα χρόνια επισκέφθηκα με ένα συγχωριανό μου ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας τη περιοχή. Εκείνες τις ημέρες δεν γίνονταν ανασκαφή αλλά ο χώρος ήταν προσπελάσιμος. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση ήταν ο διαφορετικός τρόπος που έκτιζαν εκείνοι οι συμπατριώτες μας 5500 προ Χριστού!!!
Έκτιζαν όπως σκεπάζουμε εμείς με εγχώρια κεραμίδια τη στέγη από τις αχυρώνες και τις αποθήκες. Τοποθετούσαν δηλαδή μια πλακουδερή πέτρα και η επόμενη σκέπαζε μέρος της προηγούμενης κ.ο.κ. Και κάτι άλλο: Τα περισσότερα χτίρια είναι κυκλικά. 
Διάβασα πως τον περασμένο χρόνο 2013 Η ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΥ ΜΑΓΟΥΛΑ κατατάχτηκε ανάμεσα στις πρώτες δέκα αρχαιολογικές ανακαλύψεις αυτής της χρονιάς. 
 Τώρα στο πώς μπορεί να έρθει κανείς στην Κουτρουλού Μαγούλα; 
Απαντώ: Ο λόφος Κουτρουλού Μαγούλα βρίσκεται στην παλιά Εθνική οδό Λαμίας – Δομοκού – Φαρσάλων περίπου 150 μέτρα σε κάθετη απόσταση στο δεξί μας χέρι και 600 μέτρα από το προσφυγικό χωριό Νέο Μοναστήρι. 
Και διευκρινίζω: Όταν κατεβαίνοντας από το Δομοκό τελειώνουν οι πολλές στροφές και παίρνεις το ισιάδι αφήνεις αριστερά το σιδηροδρομικό σταθμό Δομοκού, προχωρώντας βρίσκεις δεξιά τη στάση του χωριού μας Βαρδαλή συνεχίζεις προσπερνάς το λόφο Κομμένο Τζαμί, όπου ήταν το νεκροταφείο της Αρχαίας Πρόερνας και καθώς συνεχίζεις το δρόμο αν κοιτάξεις δεξιά θα δεις την Κοτρουλού Μαγούλα όπου είναι τα ευρήματα. Λίγο πιο κάτω είναι στην δεξιά άκρη του δρόμου το εκκοκκιστήριο βάμβακος. Ήδη πρέπει να έχεις μειωμένη ταχύτητα. Μόλις ακριβώς προσπεράσεις το κτίριο υπάρχει χωματόδρομος στο δεξί χέρι που οδηγεί στην Κουτρουλού Μαγούλα. 

 Σεραφείμ Χατζόπουλος.






Νεότερη Παλαιότερη