Ώρα για Θέατρο…: «Ομφάλιος Λώρος», του Γιώργου Α. Χριστοδούλου

Η GaiaElliniki.gr σας προτείνει:

 Ώρα για Θέατρο…: 
«Ομφάλιος Λώρος» (Γιώργος Α. Χριστοδούλου)
«Ο  Ομφάλιος Λώρος δεν θα μπορούσε παρά με αισθήματα συγκίνησης να μας πλημυρίσει. Τέτοια αισθήματα είναι πολύτιμα και τέτοιες στιγμές τις κρατάμε»                                                                         
Γράφει ο Δημήτρης Ζάχος
Για δεύτερη χρονιά φιλοξενείται στο θέατρο «ΕΛΠΙΔΑΣ» (Έλενας Τσαλδάρη) Αριστοτέλους 53η  και Σμύρνης –πλατεία Βικτωρίας- το έργο του Γ.  Α. Χριστοδούλου «ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟ»                                                                                                                                
 Είναι γεγονός πως αυτός ο βραβευμένος συγγραφέας, Δημοσιογράφος και πολιτισμικός επαναστάτης, χρόνια τώρα  στην εκφραστική του υπάρχει μόνο ευδιάκριτη καλολογία.   Η πολύχρονη εμπειρία του στα γράμματα -συγγραφή έργων, Δημοσιογραφία και σε τόσες άλλες πολιτισμικές ενασχολήσεις- έδωσε ύφος στη γραφή του. Απέκτησε θεματικές πρωτοτυπίες γι’ αυτό σχεδόν κάθε κείμενό του έχει μια ευρηματική κατάληξη. Ο ρεαλισμός του πολλές φορές «σκουντάει» όχι και τόσο διακριτικά τον «καθωσπρεπισμό μας». Καλοδεχούμενος!!!                                                               Παρακολουθώντας την παράσταση στην αρχή καθηλώθηκα. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη διαπιστώνοντας πως η «δημιουργία» είναι αδιαίρετη και χωρίς προσδιορισμούς. Εντυπωσιασμένος από τον θεματολογικό πλούτο , αφέθηκα στο παιχνίδι του μύθου με την πραγματικότητα και προς το τέλος σχεδόν παραληρούσα!!!                                                           
Είναι ένα έργο  πολυεπίπεδο, με  ομολογίες, που προχωρά με ανατροπές προς την κατεύθυνση της αποκαλυπτικότητας.  Λόγος απλός , λιτός, αυθόρμητος, αφτιασίδωτος , άμεσος, που κάτω απ τη φαινομενική του απλότητα κουβαλά το βαρύ φορτίο του!!! Εύγε στον εξαίρετο συγγραφέα. Εύχομαι το «ευφρόσυνο φως» να διεισδύει πάντα στην «όποια του» διάθεση.                                                                                                                                      
Οι  ηθοποιοί  ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ, ΒΟΥΛΑ ΚΩΣΤΑ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΡΟΣΜΙΤΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ έβγαλαν κρυμμένες αλήθειες  απ τα βάθη της ψυχής τους! Μαγεύτηκα με τις ερμηνείες τους. …Εξαφανίζονταν στους ρόλους τους. Το παίξιμό τους είναι μια διαρκής υπόμνηση για το πώς θα έπρεπε να είναι οι επαγγελματίες «υποκριτές».                      
 H θεατρολόγος ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΞΥΠΝΗΤΟΥ σκηνοθέτης του έργου δούλεψε πολύ στήνοντας άριστα την παράσταση οδηγώντας τους ηθοποιούς στην «δι’ ελέου και φόβου κάθαρσιν».  Η ποιότητά της  ως ανθρώπου , οι γνώσεις της και ο ξεχωριστός τρόπος να διαχειρίζεται  «καταστάσεις» την κατατάσσει στην ομάδα σημαντικών δημιουργών και ο κόσμος θα το μάθει σύντομα.  Την μουσική της παράστασης –και αυτό είναι μια θαυμάσια έκπληξη- έγραψε ένας ταλαντούχος δεκαοκτάχρονος  νεαρός , μαθητής Λυκείου ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΗΣ.                                                                                    
 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ                                                                                                 
Τέσσερις άνθρωποι εγκλωβίζονται απρόσμενα (μετά από δυνατό σεισμό) σ’ ένα μπάρ. Ένας Ρώσος ρακοσυλλέκτης, ένας Γερμανός  αλκοολικός, μια Μαδαγασκαριανή βιοπαλαίστρια και μια Ελληνίδα … που γεννάει αρχέγονους πολιτισμούς για να μπορεί η κάθε εξουσία να τους επικαλείται δίχως τύψεις…
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΩΡΑ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ .
Υ.Γ. Θέλω να ευχαριστήσω την υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΡΔΗ για την υποδοχή  την ξενάγηση και για τα ποτά που ήπιαμε στο  παραμυθένιο φουαγιέ του θεάτρου ΕΛΠΙΔΑΣ. Πρόκειται για ένα χώρο ζεστό, φιλόξενο με μια εικαστική αύρα να πλανιέται. Οι τοίχοι του έχουν «ντυθεί» με υπέροχα έργα καλλιτεχνών που έχει διαθέσει η ομάδαART WAY . Όπως μας εξήγησε η κυρία Αφροδίτη μετά από κάθε παράσταση προσφέρονται εντελώς δωρεάν καφές, τσάι, ή κρασί  και ακολουθεί κουβεντούλα με τους συντελεστές της παράστασης.                                                                                        
Θέλω να ευχαριστήσω επίσης την συνεργάτιδά μου  ΝΑΤΑΛΙΑ ΤΟΡΙ για το καταπληκτικό φωτορεπορτάζ της.
Α Π Ο Λ Α Υ Σ Τ Ε!!!!  













































LamiaTimes.gr

Νεότερη Παλαιότερη