Ανακαλύψτε το Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

Το Κ.Ι.Ε.Θ. εγκαινιάστηκε το 2010, στo πλαίσιo των εορταστικών εκδηλώσεων «Θερμοπύλεια 2010». Ο Δήμος Λαμιέων στοχεύοντας στην ανάδειξη και την προβολή του ιστορικού γεγονότος της μάχης των Θερμοπυλών, ως σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας της Στερεάς Ελλάδας, προέβη στην κατασκευή και λειτουργία του Κ.Ι.Ε.Θ.  Το έργο μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από το Δήμο Λαμιέων με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Καινοτομίας του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ανεγερθέν κέντρο ιστορικής ενημέρωσης των Θερμοπυλών, όπως επίσημα ονομάζεται το καινοτομικό μουσείο, καταλαμβάνει επιφάνεια 850 τ.μ. και έχει τη μορφή αιχμής δόρατος με κατεύθυνση προς βορρά (κατεύθυνση απ’ όπου επιτέθηκαν οι Πέρσες). Έχει μελετηθεί να έχει 2 κύριες όψεις, αφού είναι ορατό και από το νέο τμήμα της εθνικής οδού, που παρακάμπτει το χώρο των Θερμοπυλών.

Μέσα  από καινοτόμα μέσα σύγχρονης τεχνολογίας (τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας) προβάλλονται τα ιστορικά γεγονότα της εποχής της μάχης των Θερμοπυλών. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα μέσω πλοήγησης σε ψηφιακές επιφάνειες πληροφοριών, αλλά και παρακολουθώντας προβολές τρισδιάστατης τεχνολογίας που αφορούν τη μάχη των Θερμοπυλών.

Αρχικά, στην αίθουσα προκαταρκτικής ενημέρωσης με το όνομα «Λεωνίδας» προβάλετε η εισαγωγική τετράλεπτη ταινία. Ακολουθεί η αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας «Διηνέκης», όπου ο επισκέπτης παρακολουθεί, με ειδικά γυαλιά τεχνολογίας κυκλικής πόλωσης, την προβολή της τρισδιάστατης ψηφιακής ταινίας για τη Μάχη των Θερμοπυλών. Στη συνέχεια, στην αίθουσα διαδραστικών εφαρμογών «Θερμοπύλες», παρουσιάζονται σε οκτώ δυναμικές επιφάνειες οι πολυμεσικές εφαρμογές με θέμα το ιστορικό πλαίσιο της μάχης, το περίγραμμα των Περσικών Πολέμων, η Ναυμαχία του Αρτεμισίου, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν και η απήχησή της μέχρι τις μέρες μας. Εκεί, σε οθόνες αφής, παρέχονται πληροφορίες για τη μάχη των Θερμοπυλών. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με ένα ταξίδι στο χρόνο.

Στην εφαρμογή Εικονικής Πραγματικότητας με θέμα τη μάχη των Θερμοπυλών και το στρατιωτικό εξοπλισμό Ελλήνων και Περσών, οι μικροί μας επισκέπτες μεταφέρονται στο πεδίο της μάχης και συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία των στρατιωτών πριν από τη σύγκρουση. Ένας μουσειοπαιδαγωγός, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκτελεί χρέη πλοηγού και με τη βοήθεια ασύρματου τηλεχειριστηρίου καθοδηγεί τους επισκέπτες.

Το Κ.Ι.Ε.Θ.  είναι για το Δήμο Λαμιέων το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάδειξης της περιοχής των Θερμοπυλών ως αρχαιολογικού πάρκου, ως χώρου ανάπτυξης της πρώτης αρχαίας Αμφικτυονίας και ως θερμαλιστικού Κέντρου διεθνούς εμβέλειας. Απώτερος στόχος του Δήμου Λαμιέων  είναι η περιοχή των Θερμοπυλών να μετατραπεί σ’ ένα ιαματικό, ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο όπου η αμφικτυονική ιδέα, η οποία εδώ γεννήθηκε, θα αποτελέσει τον ισχυρότερο αναπτυξιακό μοχλό για τις Θερμοπύλες, τη Λαμία, τη Φθιώτιδα και τη χώρα μας αφού οι Θερμοπύλες είναι παγκόσμια γνωστό και αναγνωρίσιμο σημείο. Για το λόγο αυτό θεσμοθετήθηκε το φεστιβάλ πολιτιστικών, ιστορικών και συνεδριακών εκδηλώσεων «Θερμοπύλια». Στόχος της πραγματοποίησης του φεστιβάλ μεταξύ άλλων είναι :

    Η διοργάνωση εκδηλώσεων και συναντήσεων επί πάσης φύσεως θεμάτων πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου.
    Η ανάληψη ή στήριξη κάβε πρωτοβουλίας, που συμβάλλει στο όφελος και την πνευματική - ψυχική - πολιτιστική και οικονομική θωράκιση της περιοχής, σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ.λ.π.
    Η διοργάνωση ημερίδων, διημερίδων, συνεδρίων, σεμιναρίων, δημοσιεύσεων στο τοπικό, πανελλήνιο και ξένο τύπο, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές κ.λ.π.
    Οι παντός είδος εκδόσεις βιβλίων, ενημερωτικών εντύπων, φυλλαδίων κ.λ.π.

Γενικές Πληροφορίες:

    Το Κ.Ι.Ε.Θ. διαθέτει πωλητήριο, επιτρέποντας στους επισκέπτες του να ολοκληρώσουν την εμπειρία της επίσκεψής τους διαλέγοντας μέσα από μια ποικιλία αναμνηστικών και πολιτιστικών αντικειμένων. Τα αντικείμενα εμπλουτίζονται συνεχώς ενώ, απαραίτητα, πληρούν τις προδιαγραφές του χώρου.

    Εντός του Κ.Ι.Ε.Θ. ετοιμάζεται άμεσα να λειτουργήσει καφέ με θέα από τη μια πλευρά τον κόλπο του Μαλιακού, ενώ από την άλλη το γεμάτο ενέργεια όρος Καλλίδρομο και το ιστορικό πεδίο της Μάχης των Θερμοπυλών. Το Κέντρο παρέχει στους επισκέπτες του δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Στην πρώτη αίθουσα «Λεωνίδας» κατά καιρούς πραγματοποιούνται συνεδριακές εκδηλώσεις και ομιλίες. Ο χώρος, ωστόσο, διατίθεται για ανεξάρτητες εκδηλώσεις, πάντα κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους του Κέντρου.

    Στο Κ.Ι.Ε.Θ. πραγματοποιούνται σχολικές επισκέψεις. Απαραίτητη είναι η τηλεφωνική κράτηση στο: 2231093054 και 2231093758.

    Το αντίτιμο εισόδου είναι συμβολικό και χαμηλό, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να επισκεφτούν το χώρο. Ειδικές κατηγορίες επισκεπτών εισέρχονται δωρεάν.
    Άτομα με αναπηρίες έχουν άνετη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του Κέντρου.

Νεότερη Παλαιότερη