Σταμναγκάθι, το μαγικό χόρτο της Κρητικής γης!

Το σταμναγκάθι

Το μαγικό χόρτο της Κρητικής γης που ευθύνεται για την μακροζωία των Κρητικών από αρχαιοτάτων χρόνων, λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων, καθώς δεν έλειπε από την κουζίνα και γενικά από το μενού κανενός Κρητικού σπιτιού βάση επιστημονικών ερευνών.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερη χαρακτηριστική πικρόγλυκη γεύση καθώς και χαρακτηριστική όψη, ικανό να επιβιώσει σε κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο, εμφανίζεται από τις πιο απόκρυφες πλαγιές και σε πετρώδη εδάφη της Κρήτης μέχρι και τις θαλάσσιες ακτογραμμές της, σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Για την συγκομιδή του, χρειάζεται να καταβληθεί μεγάλη και επίπονη προσπάθεια, λόγω της ταξιανθίας του, για την οποία ανταμείβεσαι και με το παραπάνω, την στιγμή που σερβίρεται μπροστά σου. Μπορεί να συνδυαστεί άριστα με διάφορες συνταγές κρατώντας πάντα όμως την ιδιαίτερη γεύση του η όποια το κάνει ξεχωριστό. Γι’ αυτό το λόγο η ζήτησή του είναι αρκετά μεγάλη και μπορεί να το συναντήσετε από το πιο μικρό ταβερνάκι της γειτονίας μέχρι και το πιο πολυτελές εστιατόριο της Ελλάδας και όχι μόνο.

Το όνομά του προέρχεται από τον αγκαθωτό θάμνο που το χαρακτηρίζει και από την παλαιά συνήθεια των Κρητικών να κλείνουν το στόμιο της στάμνας, λόγω της ανάγκης τους για προστασία του δυσεύρετου για την εποχή εκείνη, πόσιμου νερού, από τα ζιζάνια. Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των άγριων ραδικιών και στην επιστημονική του ονομασία λέγεται Cichorium Spinosum.

Πολλές φορές στο παρελθόν ο άνθρωπος προσπάθησε να το καλλιεργήσει, χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα, λόγω της δύσκολής και χρονοβόρας διαδικασίας και του υψηλού κόστους.


Πηγή: stamnagkathi.gr
Νεότερη Παλαιότερη