Ηλιόλουστα σαββατοκύριακα στην καρδιά του χειμώνα!

Ηλιόλουστα σαββατοκύριακα στην καρδιά του χειμώνα
Ο χειμώνας στην Ελλάδα έχει πάντα και τις φωτεινές εξαιρέσεις του. Ολόλαμπρες λιακάδες που σας ξεσηκώνουν για μικρές αποδράσεις, ευκαιρία για ξεκούραση αλλά και…αποτοξίνωση από την έντονη καθημερινότητα της πόλης. Ακολουθήστε μας λοιπόν σε κοντινά, σε κάθε περίπτωση όμως, συναρπαστικά, ταξίδια σε δύο μικρότερες αλλά ιδιαίτερα γνωστές πόλεις της Ελλάδας.


Χαλκίδα: η πόλη των «τρελλών νερών»
Για τους Αθηναίους, αλλά και τους Στερεοελλαδίτες, σημείο αναφοράς και πόλο έλξης αποτελεί η πρωτεύουσα της Εύβοιας –του «νησιού του σαββατοκύριακου»–, η πόλη δηλαδή της Χαλκίδας. Μακρινό προάστιο της Αθήνας θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί, δεδομένου ότι 45 μόλις λεπτά είναι αρκετά διασχίζοντας την εντυπωσιακή Υψηλή Γέφυρα για να βρεθείτε στην αγκαλιά της.
• Απολαύστε έναν χαλαρό καφέ στη παραλία –αγαπημένο σημείο συνάντησης του νεαρόκοσμου – αγναντεύοντας τον πορθμό του Ευρίπου.
• Επισκεφθείτε τα σημαντικά κτήρια της πόλης (το Κόκκινο Σπίτι και το Σπίτι με τα Αγάλματα κοντά στη παραλία)∙ το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό της Μουσείο∙ τη θέση Καμάρες και την πηγή της Αρέθουσας∙ το γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό δίπλα στη θάλασσα∙ την παλαιά γέφυρα για να θαυμάσετε την τρελή πορεία των νερών που αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες υποταγμένα στην έλξη της σελήνης.
• Κάντε μια βόλτα με το αυτοκίνητο για να απολαύσετε από τις επάλξεις του Κάστρου Καράμπαμπα την ωραιότερη θέα της πόλης και του ευβοϊκού κόλπου∙ στάση σε ένα από τα πολυάριθμα παραλιακά ταβερνάκια στη Νέα Αρτάκη ή στη Νέα Λάμψακο για μια μεσημεριάτικη σπονδή στο Διόνυσο με ολόφρεσκους ψαρομεζέδες και «φρούτα» της θάλασσας για τα οποία φημίζεται η περιοχή.
Όταν τα φώτα ανάψουν, αρχίζει η νυχτερινή ζωή της πόλης που γράφει ιστορία στα δεκάδες μπαράκια και clubs για ποτό και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Και μια τελευταία πρόταση:
Αν χορτάσετε τις βόλτες στην πόλη και ο χρόνος σας το επιτρέπει, ξεκινήστε για ένα οδοιπορικό για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της Βόρειας Εύβοιας , εκεί όπου κυριολεκτικά «το πεύκο κάνει πάρτι με το κύμα».


Ναύπλιο: Μια πόλη μια ιστορία!
Κτισμένο στο μυχό του αργολικού κόλπου, το Ναύπλιο – η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας– αιώνες τώρα συνεχίζει να ανθίζει και να γοητεύει με τη φυσική του ομορφιά, την αυθεντικότητα, την παράδοση και τη βαριά του ιστορία.
Από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας μας, τόπος σύντομης φυγής και αγαπημένος προορισμός του σαββατοκύριακου, το Ανάπλι φημίζεται για τη ρομαντική του ατμόσφαιρα, την οποία θα ανακαλύψετε ανιχνεύοντας παράλληλα το ιστορικό του παρελθόν.

Ξεκινήστε τη μαγεία της αναζήτησης:
• Μέσα από ένα σεργιάνι στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της Παλιάς Πόλης με τα καλαίσθητα νεοκλασικά αρχοντικά να αναδίδουν αρώματα του παρελθόντος από τα ευωδιαστά βενετσιάνικα μπαλκόνια τους. Στο κέντρο σχεδόν του Ναυπλίου θα συναντήσετε την επιβλητική πλατεία Συντάγματος –πλατεία του πλατάνου κατά την επανάσταση του 1821– περιστοιχισμένη από σημαντικά ιστορικά κτήρια, όπως η παλιά βουλή, το ανάκτορο του Ιωάννη Καποδίστρια, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο.
• Ακολουθείστε το δρόμο προς την παραλία για να αντικρίσετε το Μπούρτζι –το μικρό φρούριο χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων– πολυφωτισμένη παρουσία στον αργολικό κόλπο και σημείο αναφοράς της πόλης του Ναυπλίου. «Όλα τα κάστρα κι αν χαθούν και όλα κι αν ρημάξουν, το Παλαμήδι το όμορφο Θεός να το φυλάει» διαλαλεί το δημοτικό μας τραγούδι, εξυμνώντας την ανυπέρβλητη ομορφιά του κάστρου του Παλαμηδιού που στεφανώνει την πόλη. Οι πιο τολμηροί αλλά και πιο ρομαντικοί θα ανέβουν με τα πόδια και τα 999 (!) λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια του για την ωραιότερη θέα από τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα. Χτισμένη στα πόδια του Παλαμηδιού, ο ιστορικός βράχος της Ακροναυπλίας, η αρχαία Ακρόπολη του Ναυπλίου –γνωστή και με την τούρκικη ονομασία της Ιτς Καλέ (= εσωτερικό κάστρο) προσφέρει το «καλύτερο μπαλκόνι» για υπέροχη θέα στο Μπούρτζι και στην Παλιά Πόλη.
Τόσα πολλά και τόσο σημαντικά είναι τα αξιοθέατα στο Ναύπλιο που μια επίσκεψη σίγουρα δεν είναι αρκετή. Σύντομα ο δρόμος θα σας βγάλει εδώ ξανά, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο για να ζήσετε από την αρχή το γοητευτικό ταξίδι στην ιστορία αποτυπωμένη σε κάθε γωνιά του.
www.visitgreece.gr
Νεότερη Παλαιότερη