Γη & Αγρός

_Γη&Αγρός

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Οι κουραμπιέδες της Λαμίας !!!

Οι κουραμπιέδες της Λαμίας !!!
Μια γλυκιά επίγευση έρχεται στον ουρανίσκο μας, με το «μετείκασμα» όλων εκείνων που βιώσαμε, μαζί με ήχους, φωνές και μελωδίες, όταν αναπολούμε τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων των παιδικών μας χρόνων! Αναμνήσεις κι εικόνες προσώπων που δεν βρίσκονται πια εδώ για να γιορτάσουμε μαζί, μουσικές και κάλαντα, γεύσεις ιδιαίτερες και πάνω απ’ όλες η γεύση της άχνης ζάχαρης!
Η άχνη ζάχαρη πάνω σ’ ένα γλύκισμα - όνειρο κείνων των αθώων χρόνων, μαζί μ’ άλλα πολλά, έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένο βαθιά μέσα μου σαν βιωματική εικόνα ενός μακρινού αλλά τόσο ζωντανού παρελθόντος…
Μιλάμε για κουραμπιέδες λοιπόν, τους κουραμπιέδες της Λαμίας κι όχι μόνο, όλης της Φθιώτιδας! Σ’ όλα σχεδόν τα σπίτια τούτες της μέρες ψήνονταν τα κουραμπιεδάκια στα ταψιά τους, με το αγνό τους ντόπιο βούτυρο, το αμυγδαλάκι  ή το καρυδάκι τους! Θυμάμαι τη γιαγιά μου, στη Βόρεια Φθιώτιδα, να προετοιμάζει μέρες την ιεροτελεστία του …κουραμπιέ και του μπακλαβά (άλλο γλυκό κεφάλαιο τούτο!) μαζί με τη μητέρα μου και κατόπιν να σχολιάζουν το αποτέλεσμα, όποιο κι αν ήταν! 
Για την ιστορία, ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό πατροπαράδοτο γλύκισμα, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα, που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.
Όμως η ιστορία του κουραμπιέ στη Λαμία και τη Φθιώτιδα, δεν αφορά μόνο την κουζίνα του σπιτιού μας. Ο κουραμπιές ήταν κάποτε και εν πολλοίς εξακολουθεί και να είναι, σήμα κατατεθέν στη γαστριμαργική απόλαυση των επισκεπτών και φίλων της Λαμίας. Όλοι όταν έφευγαν από μια σύντομη επίσκεψη στην πόλη και μια πιθανή επίσκεψη στην …«οδό της χοληστερίνης» στα ψητοπωλεία της πλατείας Λαού, έπαιρναν μαζί τους ένα κουτί κουραμπιέδες από τα πολλά καταστήματα της περιοχής και πολλοί Λαμιώτες έφεραν ως «πεσκέσι» ένα κουτί κουραμπιέδες ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Λέγεται πως οι καλύτεροι κουραμπιέδες παλιά, ήταν του Μπούσιου από τη Λαμία.
Σήμερα εξακολουθούν πολλά και μεγάλα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής στη Λαμία και εν γένει τη Φθιώτιδα, να παράγουν εξαιρετικούς κουραμπιέδες εφάμιλλους των παλαιών, καθώς και οι ίδιοι έχουν παράδοση και ιστορία στον κουραμπιέ και όχι μόνο. 
 Στην Υπάτη η οικογένεια Κεραμίδα παράγει παραδοσιακά ζαχαρώδη και ζυμαρικά προϊόντα εδώ και τρεις γενιές. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1922 από τον Ανάργυρο Κεραμίδα και παράγοντας ζαχαρώδη προϊόντα, κυρίως κουραμπιέδες και ζυμαρικά, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να την κάνει γνωστή στο πανελλήνιο. Το 1934 στην «Γ΄ Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» παίρνει το «Χρυσό Βραβείο μετ’ επαίνου» και το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό. Ο πόλεμος του 1940 ανέκοψε δυστυχώς την ανοδική της πορεία καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς. Η επιχείρηση επαναλειτούργησε το 1951 και ξαναμπήκε δυναμικά στην αγορά. Το 1968 λαμβάνει μέρος στη «Διεθνή Έκθεση S.I.A.L» του Παρισιού και παίρνει το «Βραβείο Ποιότητας». Το 1989 η εταιρία πραγματοποιεί την πρώτη της εξαγωγή στη Γερμανία και μετέπειτα στη Γαλλία και την Κύπρο. Το 1995 ιδρύεται υποκατάστημα στο 12ο χλμ της εθνικής οδού Λαμίας - Καρπενησίου στο Λιανοκλάδι το οποίο και αποτελεί το στολίδι της επιχείρησης. Το εργαστήρι του Κεραμίδα παρασκευάζει τους νοστιμότατους «κουραμπιέδες βουτύρου», με την κατσίκα στην πρόσοψή τους, που μόνον με αυτούς της Καρβάλης μπορούν να συγκριθούν.
 Από τους πρωτοπόρους  το 1930 και η οικογένεια Καρανδρέα παρήγαγε κουραμπιέδες, χυλοπίτες και τραχανάδες. Σε δύσκολες εποχές, δουλεύοντας με μεράκι τις πρώτες ύλες που υπήρχαν σε αφθονία στην περιοχή, κατάφερε να ξεχωρίσει κάνοντας γνωστά τα προϊόντα Λαμίας όχι μόνο στο πανελλήνιο – αφού απέσπασε το Χρυσό Βραβείο Ποιότητας για τους κουραμπιέδες στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης το 1936 – αλλά πραγματοποιούσε και εξαγωγές. Το 2007 η εταιρεία της οικογένειας Καρανδρέα εξαγοράστηκε από την εταιρεία της οικογένειας Τσιάτσου. Ο πατέρας Κώστας Τσιάτσος , η σύζυγος  του Βασιλική και τα δύο τους παιδιά ο Βαγγέλης και η Γεωργία, αποτελούν τον πυρήνα μιας 11μελούς ομάδας που δίνει καθημερινά τον καλύτερο της εαυτό για την παρασκευή των πιο νόστιμων αλλά ταυτόχρονα ποιοτικών εδεσμάτων. Το γνωστό «στέκι» των προϊόντων Τσιάτσου, βρίσκεται στην πλατεία Λαού, ανάμεσα σε μελωμένα κουραμπιεδάκια, κλασικούς κουραμπιέδες με αγνό βούτυρο και ολόκληρο αμύγδαλο και χίλιους δυο γλυκούς πειρασμούς.
Μια ακόμη επιχείρηση, με μεράκι και σεβασμό στη παράδοση από το 1955, φέρει το όνομα «Καταραχιάς». Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι το μεράκι και τα αγνά υλικά. Κουραμπιέδες αμυγδάλου με βούτυρο γάλακτος, γαλακτομπούρεκο, χαλβάς Φαρσάλων, λουκούμια και χειροποίητα ζυμαρικά απογειώνουν τη γεύση και... αποπλανούν γλυκά όποιον τα δοκιμάσει!
Το 1976 ο Γιώργος Χαντζής δημιουργεί στην Σπερχειάδα το ομώνυμο Καφεζαχαροπλαστείο του. Σήμερα η αλυσίδα καταστημάτων αριθμεί τέσσερις κρίκους με τα ζαχαροπλαστεία στα Λουτρά Υπάτης, τον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού και τη Λαμία, όπου με τα αγνότερα υλικά και με σύγχρονα μηχανήματα ετοιμάζονται καθημερινά υπέροχοι κουραμπιέδες και μια μεγάλη ποικιλία γλυκών για κάθε περίσταση.*
Κλείνοντας, θα συμφωνήσουμε όλοι πως οι Κουραμπιέδες Λαμίας ...έχουν και το όνομα και την χάρη!!!

Δημήτρης Β. Καρέλης
info@karelisdimitris.com
info@lamiatimes.gr


(*Ας μας συγχωρεθεί η οποιαδήποτε παράλειψη αναφοράς σε περισσότερα ονόματα και επιχειρήσεις)


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια