Εγκαινιάστηκε με επιτυχία η ατομική έκθεση του Κ. Ευαγγελάτου στη Θεσσαλονίκη


Εγκαινιάστηκε με σημαντική επιτυχία στο ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, η μεγάλη ατομική έκθεση ζωγραφικής  του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: " Ιδεογραφικές μορφές και συλλήψεις".
Η Συνεργάτιδά μας  «Ζ. Σασα» με τον Κώστα Ευαγγελάτο.
 Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής  του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο ‘’Ιδεογραφικές μορφές και συλλήψεις’’ στο Βαφοπούλειο κέντρο Θεσσαλονίκης την περασμένη Τετάρτη.
Μία διαφορετική προσσέγγιση της πραγματικότητας επιχείρησε ο καλλιτέχνης αναδρομικά των έργων του ,σε συνθέσεις που αποτυπώθηκαν κυρίως σε καμβά, χαρτόνι, ξύλο-αλίκτυπες φόρμες και ύφασμα φέροντας πρόσωπα και σώματα με εννοιακά στοιχεία, μορφές  και σύμβολα ιδιαίτερης αρχαικής ομορφιάς και διαχρονικής παρουσίας.
Την ομιλία του Κ.Ευαγγελάτου προλόγησε η ιστορικός τέχνης Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από την πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής του Βαφοπούλειου Κέντρου Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Λειψιστινού.
Παρόντες στην εκδήλωση πολλοί εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών χώρων και φιλότεχνοι που εξέφρασαν το θαυμασμό τους για τα ιδιαίτερα έργα του καλλιτέχνη που δίνουν απλόχερα τροφή για σκέψη σε μία ταραχώδη κοινωνία.
Επιπλέον παράλληλα της εκθέσεως αυτής παρουσιάστηκε και η συλλογή του Κ.Ευαγγελάτου ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας δοκιμίων,βιβλίων,χαρτών και περιοδικών(εκπαιδευτικών και μη) μιας άλλης εποχής.Πραγματική μαρτυρία μιας άλλης Ελλάδας πιο ειλικρινής που σκονίζοταν κάτω από το βάρος των χρόνων.Συγκινητικές οι στιγμές για τους μεγαλυτέρους για τις μνήμες των χρόνων τους και ιδιαίτερα αξιοπερίεργες για εμάς τους μικρότερους που δε συναντήσαμε αυτή την απλότητα.
Και οι δύο αίθουσες φιλοξένησαν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας επικαλυμμένα με την     καλλιτεχνική προσέγγιση ενός σπουδαίου μυαλού με ενεργή παρουσία σε Ευρώπη και Αμερική.Οι αναγνωρισμένες προσπάθειες του καλλιτέχνη,πέρα από τα σύνορα της μικρής μας χώρας, έχουν περάσει την ελληνική ομορφιά πέρα των κεκτημένων μας και έχουν καταξιώσει τον ίδιο αλλά και εμάς τους υπόλοιπους σε όλους τους φιλότεχνους κύκλους που επιθυμούν να σκέφτονται έξω από τα τετριμμένα και τα κυβερνησιακά.
Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν (Νέα Υόρκη). Από το 1986 έως το 1993 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στη Gallery DADA στην Αθήνα, και το 1990 ίδρυσε την ομάδα τέχνης ART STUDIO EST. Παράλληλα με τη ζωγραφική, έχει εργαστεί σε διεθνές επίπεδο στους τομείς της Performance, Body Art, Happening και Mail ART. Έχει παρουσιάσει ενότητες από τα έργα του σε ατομικές εκθέσεις σε: Αθήνα, Νέα Υόρκη, Ρότσεστερ, Θεσσαλονίκη, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη, Άμστερνταμ, Λευκωσία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς καλλιτεχνικές συναντήσεις στηΒαρκελώνη, Βαρσοβία, Σέρατζ, Γκέτεμποργκ, Αμιένη, Ρώμη, Μόσχα, Σαντιάγκο, Μπουένος - Άϊρες, Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, κ.λπ. Έχει εκδώσει επίσης βιβλία, αισθητικά δοκίμια, ποιήματα σε επτά εκδόσεις (εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ ), λιθογραφικά έργα (body graphics) . Έχει δώσει διαλέξεις για θέματα τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος επιστημονικών και καλλιτεχνικών οργανισμών και τακτικό μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.


Z. Sasa για “AΦΙΕΡΩMATA”-«ΔΡΟΜΕΑΣ»-LamiaTimes.gr










-->
Νεότερη Παλαιότερη